Štefan File: Srbija propustila priliku; Agencije: Svet razočaran zabranom Prajda

Reakcije

Štefan File: Srbija propustila priliku; Agencije: Svet razočaran zabranom Prajda

Politika -
Svetske agencije javljaju da su srpske vlasti zabranile Paradu ponosa u Beogradu, treću godinu zaredom, zbog pretnji desničarskih grupa

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Štefan File izrazio je žaljenje zbog odluke Vlade Srbije da ne dozvoli održavanje Parade ponosa i istakao da je na taj način, treću godinu zaredom, Srbija propustila priliku da pokaže da poštuje osnovna ljudska prava.

File je u saopštenju naveo da je, kao komesar za proširenje, dužan da traži od država-kandidata da u potpunosti prihvate vrednosti kao što su sloboda okupljanja i govora, jer su to temelji na kojima je izgrađena Evropska unija.

To je posebno važno u kontekstu pristupnih pregovora Srbije, naglasio je File.

On je istakao da će Evropska komisija nastaviti da podržava Srbiju u naporima da razvije klimu tolerancije i da onemogući diskriminaciju na osnovu pola, rase, etničke pripadnosti, vere ili seksualne orijentacije.

Evropska komisija očekuje da vlada Srbije preduzme sve neophodne mere kako bi ispitala pretnje nasiljem upućene učesnicima Parade ponosa i preduze sve što je neophodne da osigura da se sloboda okupljanja i izražavanja ubuduće potpuno poštuju, navodi se u saopštenju Filea.

Svet razočaran zabranom Prajda

Svetske agencije javljaju da su srpske vlasti zabranile Paradu ponosa u Beogradu, treću godinu zaredom, zbog pretnji desničarskih grupa.

"Vlada Ivice Dačića saopštila je da su najviši (srpski) bezbednosni i državni zvaničnici odlučili da zabrane događaj u subotu, jer se boje da će se ponovi nasilje iz 2010. kada su ekstremisti napali učesnike marša homoseksualaca u srpskoj prestonici. To je izazvalo jednodnevne sukobe sa policijom u kojima je bilo povređeno više od 100 ljudi", javila je agencija AP u izveštaju iz Beograda, koji su preneli mnogi svetski mediji.

Rojters dodaje da su ambasadori zapadnih zemalja izvršili pritisak na Srbiju da ove godine dozvoli održavanje manifestacije u subotu, što bi bio "test za balkansku zemlju za (njenu) posvećenost toleranciji i različitosti uoči pokretanja pregovora o članstvu u Evropskoj uniji u januaru naredne godine".

"Ali, posle trosatnog sastanka državnih lidera i šefova bezbednosnih službi, premijer Dačić je rekao da neće dozvoliti održavanje", prenosi britanska agencija.

I Srpska pravoslavna crkva se izjasnila protiv Parade ponosa, rekavši da su prava geja uništavaju instituciju braka i porodičnih vrednosti, podsećaju agencije.

AP ističe da nekoliko desničarskih grupa koje su u "savezu sa sličnim anti-gej grupama u Rusiji" uputile otvorene pretnje pripadnicima gej populacije pošto su "konzervativna društva širom Balkana spora u prihvanju većih prava homoseksualaca koje se rutinski susreću sa nasiljem kada se eksponiraju u javnosti".

Član Organizacionog odbora Parade ponosa i gej aktivista Goran Miletić rekao je za Rojters da je odluka Vlade Srbija pokazala da "ne poštuje osnovna ljudska prava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track