Brisel i Vašington razočarani zbog otkazivanja Prajda
Foto: TANJUG

Brisel i Vašington razočarani zbog otkazivanja Prajda

Politika -
Mislim da je srpska Vlada propustila jednu priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provera poštovanja prava na okupljanje i prava na izražavanje, rekla je švedska ministarka

BRISEL, BEOGRAD- Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom i komesar EU za proširenje Štefan File izrazili su žaljenje zbog otkazivanje Parade ponosa u Beogradu, a američka ambasada u Srbiji saopštila da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže ovogodišnji skup LGBT aktivista.

“Stvarno mi je žao što Parada ponosa u Beogradu nije dozvoljena”, napisala je jutros Malmstrom na svom Tviter nalogu dodajući da bi održavanje parade predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija.

Svoje razočarenje zbog zabrane Parade je, takođe putem tvitera, sinoć izrazio i komesar za proširenje Štefan File, koji je napisao da zabranom propuštena još jedna prilika da se demonstrira poštovanje za osnovna ljudska prava.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže Paradu ponosa 2013.

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog građanina su osnovna odgovornost svake demokratske vlade", navedeno je u saopštenju američke ambasade.

Ta prava su, kako se ističe, osnovna ljudska prava koja dele svi na osnovu naše čovečnosti i nisu rezervisana za bilo koju pojedinačnu grupaciju u tom društvu.

U saopštenju se takođe osuđuju antidemokratske pretnje nasiljem protiv učesnika Parade i naglašava da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

"Ponavljamo našu snažnu i dalju podršku razvoju i jačanju demokratskih vrednosti u Srbiji i još jednom se obavezujemo da ćemo podržavati ljudska prava za sve", stoji u saopštenju.

Švedska ministarka za odnose sa EU Brigita Ulson, koja je trebalo da se obrati učesnicima Parade ponosa, izjavila je sinoć u Beogradu da je odluka o zabrani Prajda katastrofalna i razočaravajuća.

"Mislim da je srpska Vlada propustila jednu priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provera poštovanja prava na okupljanje i prava na izražavanje. Propustili su tu priliku, ja sam zbog toga vrlo tužna", rekla je švedska ministarka.

Ona je dodala da smatra da će ovo izazvati veliku raspravu unutar EU o posvećenosti Vlade Srbije očuvanju osnovnih ljudskih prava.

"Zemlje koje su vrlo angažovane po tom pitanju insistiraće da bude nastavljen dijalog o tome. Verujem u proširenje, verujem u veću EU i u snažniju EU, ali sa podrškom dolaze i obaveze, koje u ovom slučaju Srbija nije ispoštovala", napominje Ulson, dodajući da ova odluka svakako neće pomoći Srbiji na putu ka EU.

Ulson kaže i da je Vlada Srbije trebalo danas da pokaže da zaista veruje u osnovna ljudska prava kao što su sloboda izražavanja i okupljanja, a da je ta prilika propuštena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track