EK: Otvaranje dosijea nije uslov za Evropsku uniju

Nije uslov nego preporuka

EK: Otvaranje dosijea nije uslov za Evropsku uniju

Politika -
Otvaranje dosijea, odnosno tajnih službi bezbednosti, nije uslov koji je Evropska unija postavila Srbiji na putu ka priključenju EU. Ipak, Evropska komisija (EK) to snažno preporučuje Srbiji kako bi rešila važna pitanja iz prošlost, rekao je Peter Stano, portparol Štefana Filea

BEOGRAD - Evropska komisija ne zahteva od Srbije da obelodani tajna dokumenta službi bezbednosti, ali "snažno preporučuje" da se to učini, saopštila je Kancelarija komesara za proširenje EU Štefana Filea.

"Otvaranje dosijea, odnosno tajnih službi bezbednosti, nije uslov koji je Evropska unija postavila Srbiji na putu ka priključenju EU. Ipak, Evropska komisija (EK) to snažno preporučuje Srbiji kako bi rešila važna pitanja iz prošlosti", rekao je Peter Stano, portparol Štefana Filea.

"Otvaranje tajnih dosijea pomoglo bi u istragama o nestalim osobama, kao i u nerasvetljenim ubistvima od 1990, uključujući i ubistva novinara", istakao je Stano.

Stano je rekao i da je EK svedok da su kod prethodnih pristupanja novih članica Evropskoj uniji veća transparentnost i otvorenost u suočavanju s prošlošću, kao i rešavanje "otvorenih" slučajeva, vodili pomirenju u društvu i prevazilaženju postojećih podela.

Na pitanje zašto preporuke o otvaranju tajnih dosijea nisu upućene i Hrvatskoj i Sloveniji, Stano nije direktno odgovorio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track