MLAĐA U PANICI: Policija Dinkića saterala uza zid!

Afera „Štedionica“: Steže se obruč oko lidera URS

MLAĐA U PANICI: Policija Dinkića saterala uza zid!

Politika -
Vladimir Ilić, jedan od najbližih saradnika lidera Ujedinjenih regiona Mlađana Dinkića, saslušan je zbog sumnje da je u aferi „Nacionalna štedionica“ oštetio budžet za oko milion evra

BEOGRAD - Sve je jasnija slika pljačke veka!Vladimir Ilić, politički direktor URS i bivši direktor Poreske uprave, saslušan je juče u policiji u svojstvu građanina o načinu dodele i korišćenja prostora nekadašnjeg Zavoda za obračun i plaćanje (ZOP) u aferi „Nacionalna štedionica“, u kojoj je država oštećena na desetine miliona evra. Ilić, jedan od najbližih saradnika lidera URS i bivšeg guvernera NBJ Mlađana Dinkića, koji je saslušan u sredu, sumnjiči se da je u toj aferi oštetio budžet za milion evra.Prostorije ZOP- Sumnja se da je Ilić u dogovoru s Dinkićem prostorije ZOP, konkretno Uprave za javne prihode, namenjene poreskoj policiji, dao bankama bez bilo kakve naknade, čime je budžet oštećen za oko milion evra - kaže izvor Kurira i dodaje da je Ilić u policiji proveo oko dva sata, ali da nije baš mnogo pričao:- Ponavljao je da se ne seća, da godinama nije gledao ugovore... Na zameniku tužioca je da odluči da li će Ilića zvati ponovo „kad osveži pamćenje“.Lider URS je, kako saznajemo, posle Ilićevog i svog iskaza (pogledaj okvir) u ozbiljnom problemu. Uz sumnjivu privatizaciju Štedionice, problematično je i prethodno raspolaganje bogatom imovinom ZOP, čija se vrednost meri milionima, a koja je data bankama bez bilo kakve naknade.Dinkić opet u policiji- Dinkić je dao iskaz u svojstvu građanina i s tim je gotovo. Pošto je ovo tužilačka istraga, on ne može ponovo da bude saslušan u tom svojstvu, ali nije isključeno da će biti pozvan u svojstvu optuženog - kaže izvor Kurira i podvlači da je Dinkić praktično „sateran u ćošak“.Dinkić je, naime, bio guverner Narodne banke Jugoslavije (NBJ) i akter osnivanja Štedionice, i pominjan je kao jedan od glavnih aktera te pljačke s tajkunima Vukom Hamovićem i Vojinom Lazarevićem, koji su kupili Štedionicu za sedam miliona evra, a prodali grčkoj banci EFG za 41 milion i tako uspeli da zarade 34 miliona evra. PrivilegovaniSavet za borbu protiv korupcije transakciju u vezi s prodajom NŠ povezao je s dogovorom Dinkića, Hamovića i Lazarevića, ali i ondašnjeg direktora NŠ Bojana Stanivukovića i predsednika UO NŠ Nikole Živanovića.Štedionica, koja je osnovana 2002. godine, koristila je deo prostora bivšeg ZOP kad je ta služba rasformirana i platni promet je prebačen u banke. Toj novoosnovanoj banci bio je dodeljen posao isplate stare devizne štednje vredan milijarde dinara.

Vladimir Ilić
Vladimir Ilić

Ne sećam se svegaVladimir Ilić je i posle davanja iskaza bio vrlo suzdržan tvrdeći da nije mogao da kaže šta je bilo pre osam godina jer se ne seća svega.- Ne raspolažem dokumentacijom na osnovu koje bih mogao da dam adekvatne odgovore - kazao je Ilić, sad poslanik URS, i dodao da bi uz dokumentaciju Poreske uprave i Ministarstva finansija mogao da vidi o čemu se radi.Uloga Bojana StanivukovićaIzvor Kurira iz policije kaže da će proveriti lik i delo Bojana Stanivukovića.- Problematičan je i „razvojni put“ bivšeg direktora Nacionalne štedionice Bojana Stanivukovića. On je prvo bio Dinkićev savetnik u NBJ i to za ZOP, pa je s te pozicije 2002. godine otišao na mesto direktora NŠ, gde je bio sve do 2006. Odatle je otišao u banku Evrokasis, čiji su suvlasnici Vojin Lazarević i Vuk Hamović kupili Nacionalnu štedionicu - otkriva naš sagovornik i nastavlja:- Verovatno će biti ispitana i njegova uloga u aferi „Štedionica“ i veza s Dinkićem. Tu je sve isprepletano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja