ZA POVRATAK PRAVA: Josipoviću predat dokument na ćirilici sa 14 zahteva

Delegacija izbeglih i raseljenih lica sa predsednikom Hrvatske

ZA POVRATAK PRAVA: Josipoviću predat dokument na ćirilici sa 14 zahteva

Politika -
Sastanku, koji je trajao nešto više od sat vremena, prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i šef vladine Kancelarije za nestala lica Veljko Odalović.

BEOGRAD - Delegacija predstavnika udruženja Izbeglih i raseljenih lica predala je večeras hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću dokument sa 14 zahteva za pronalaženje pravičnih i trajnih rešenja za probleme izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i srpskih povratnika u tu zemlju.

U dokumentu, koji je odštampan na ćirilici, a koji je potpisao predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, među zahtevima je i vraćanje oduzetih stanarskih prava, oduzete nepokretne i pokretne imovine, pravična naknada za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Od Hrvatske se traže i isti uslovi otkupa za bivše nosioce stanarskog prava koji su dobili alternativni stan u Hrvatskoj kroz Program stambenog zbrinjavanja, isplata dospelih, a neisplaćenih penzija, priznanje radnog staža i isplata devizne i dinarske štednje.

U tom dokumentu traži se i novčana nadoknada za neučestvovanje u procesu privatizacije, kao i prekid sudskih postupaka protiv Srba koji ne žive u obnovljenim kućama u Hrvatskoj ili su kuće iznajmili ili prodali.

Među 14 zahteva je i revizija presuda za ratne zločine donetih u odsustvu okrivljenih, pošteno i fer procesuiranje ratnih zločina i drugih krivičnih dela iz ratnog perioda u razumnom roku i prestanak zloupotrebe spiskova osimnjičenih, optuženih i osuđenih za rante zlkočine kako bi se zastrašivali izbogli i prognani Srbi.

Udruženja izbeglih traže i status boravka i državljanstva za povratnike, završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih lica, primenu Ustavnog zakona o oravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji Srbima u Hrvatskoj osigurava i pravo na kulturnu autonomiju i zaštitu identiteta.

Pod tim zahtevom podrazumeva se, pored ostalog, i upotreba ćiriličnog pisma, navedeno je u tekstu.

Kako je Linta rekao novinarima nakon sastanka sa Josipovićem, predstavnici Koalicije udruženja izbeglica iz Hrvatske tražili su na sastanku da se intenzivira rešenje pitanja izbeglih Srba.

Prema njegovim rečima, predsednika Hrvatske upoznali su sa problemima Srba i dali materijal hrvatskoj delegaciji u kome su ti problemi konkretizovani.

Takođe, predstavnici Koalicije zatražili su podršku Josipovića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da podstaknu srpsku i hrvatsku vladu da "aktiviraju" radne grupe koje se bave problemima penzija, nestalih lica, ratnim zločinima, kulturnim dobrima.

Kako je rekao, zatraženo je i da se podrži incijativa da se formiraju jos dve radne grupe - za implementaciju aneksa "G" Sporazuma o sukcesiji, koji garantuje imovinska prava građanima i pravnim licima koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, kao i da se aktivira bivša Jugoslovensko-hrvatska komisija i Sporazum o normalizaicji odnosa, čiji je cilj da pripremi sporazum o naknadi štete za uništenu imovinu.

"Predsednik Josipović je pokazao razumevanje za deo tih problema i rekao da će dati podsticaj da radne grupe počnu da rade aktivnije i da pronalze pravična trajna rešenja svih tih problema", preneo je Linta.

Sastanku, koji je trajao nešto više od sat vremena, prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i šef vladine Kancelarije za nestala lica Veljko Odalović.

Predsednik Josipović prethodno se obratio poslanicima u Skupštini Srbije i poručio da su izbegli Srbi dobrodošli da se vrate u Hrvatsku i da nema političkih prepreka za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja