U ponoć počela izborna tišina na Kosmetu
Foto: Radio Kim

Uoči 3. novembra

U ponoć počela izborna tišina na Kosmetu

Politika -
Na Kosovu i Metohiji 3. novembra održavaju se lokalni izbori na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike

BEOGRAD - Tačno u ponoć počela je izborna tišina pred održavanje kosovskih lokalnih izbora i trajaće do zatvaranja izbornih mesta u nedelju uveče.

Na Kosovu i Metohiji 3. novembra održavaju se lokalni izbori na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike.

CIK je potvrdio da pravo da glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto. Od ukupno 103 potvrđene izborne liste 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore će pratiti osim lokalnih i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, a o tome da grasanje protekne u najboljem redu brinuće i međunarodne misije Euleksa i Kfora. Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića, jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika. Izborna mesta otvaraju se u nedelju u sedam ujutru, a zatvaraju u 19 časova.

5.500 policajaca obezbeđivaće izbore na Kosovu

O normalnom funkcionisanju lokalnih izbora na Kosovu sutra će se starati pet i po hiljada kosovskih policajaca, a zvaničnici policije su izjavili da su, na osnovu ranije usvojenog operacionog plana, preduzete sve mere da ne bude bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije u izbornom danu."Preduzete su sve mere u izvršenju svih policijskih zadataka koji se vezuju sa izbornim procesom. Takođe su obavljene pripreme u svim regionalnim direkcijama policije", rekao je portparol policije Kosova Brahim Sadriju, a prenosi portal "Koha net".

" Treća faza podrazumeva dan izbora, kada će se policijske aktivnosti uglavnom svesti na praćenje osetljivog materijala iz magacina ka glasačkim mestima i nadgledanje bezbednosne situacije na svim biračkim mestima", kazao je Sadriju.

I zvaničnici Euleksa su poručili da će policija te međunarodne misije podržati policiju Kosova tokom celog procesa održavanja lokalnih izbora i da će biti u pripravnosti za sve što treba.Portparol Euleksa Bljerim Krasnići objasnio je za radio "Slobodna Evropa" da je od septembra misija Euleksa sarađivala sa policijom Kosova u vezi sa pripremom izbora i da je dala savete za nacrt operacionog plana Kosovske policije.Euleks, rekao je Krasnići, posebnu pažnju namerava da posveti severu Kosova i tamo će prisustvo policije biti pojačano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track