Vulin: Vučić je znao šta se sprema i zato tražio intervenciju
Foto: Zorana Jeftić

Najavio obračun države s izgrednicima

Vulin: Vučić je znao šta se sprema i zato tražio intervenciju

Politika -
Vulin je na konferenciji za novinare objasnio da je Vučić još u 14.30 sati znao šta se sprema, odnosno da je imao informaciju o tome.

BEOGRAD- Ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je vicepremijer Aleksandar Vučić imao informaciju o tome šta se sprema i da je zato tražio od međunarodne zajednice da se dopusti našim organima bezbednosti 45 minuta kako bi se omogućila potpuna bezbednost svih učesnika i regularnost izbora na severu Kosova.

Vulin je na konferenciji za novinare objasnio da je Vučić još u 14.30 sati znao šta se sprema, odnosno da je imao informaciju o tome.

"Međunarodna zajednica nažalost nije imala sluha za to. Mi moramo da poštujemo rezoluciju 1244, nemamo pravo da se bezbednosno nalazimo na severu KiM... Međunarodna zajednica nije poslušala zahtev Vučića, inače se ovo ne bi desilo", ukazao je Vulin i dodao:

"Da nam je bilo omogućeno tih 45 minuta ne bi se desilo ovo što se desilo".

On je poručio da će se država Srbija obračunati u skladu sa zakonom sa svakim ko je njen državljanin i na koga se odnosi njen zakon, a koji je "uradio te stvari u Kosovskoj Mitrovici".

"U to nema niko da sumnja, da može da bude drugačije", rekao je Vulin i dodao da centralna Srbija neće biti utočiste za one koje pale Kosovsku Mitrovicu i da Jarinje neće biti sigurna kuća za takve.

Vulin je izjavio da se incidentima tokom izbora u Kosovskoj Mitrovici raduju samo kosovski premijer Hašim Tači i Demokratska stranka Srbije.

"Samo su oni zadovoljni onim što se desilo u Kosovskoj Mitrovici i što su Srbi propustili priliku da sudbinu uzmu u svoje ruke. Nečuvene su i neshvatljive optužbe pripadnika bojkot-kampanje na račun Vlade Srbije, a posebno "da je radila ono što su oni radili", izjavio je Vulin i dodao da postoje snažni pritisci da se poništi glasanje svuda, da se ovo što se desilo u Kosovskoj Mitrovici iskoristi kako bi se Srbima onemogućilo da rezultate koje su ostvarili prikažu pred celim svetom.

Izlaznost je, kako je rekao, bila očekivana i zadovoljavajuća, pa je tako do prekida izbora u Leposaviću izašlo 5.000 glasača, u Zubinom Potoku 3.000, a u Zvečanu više od 1.000 glasača.

"Ovi rezultati su bili i očekivani i ne razlikuju se od onih kada je izbore organizovala Srbija", rekao je Vulin, zahvalivši svima koji su, kako je rekao, poslušali svoju vladu i državu i izašli na izbore.

Dodao je da je najniža izlaznost u opštinama južno od Ibra bila viša od 51 odsto, pa čak i preko 60 odsto.

"Samo zahvaljujući njima možemo da kažemo da će Zajednica srpskih opština biti formirana i da ćemo se izboriti. Jedino što smeta formiranju ZSO je ovo što se desilo u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track