Fratini: Srbija ima šansu da postane članica EU

Fratini: Srbija ima šansu da postane članica EU

Politika -
Članstvo nije poklon, već rezultat reformskih napora, a te reforme su dobre, najpre, za Srbiju, ne za Brisel

BEČ - Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini ocenio je da Srbija ima šansu da postane članica EU i pored umora od proširenja koji je prisutan u Evropi.

"I pored umora od širenja, Evropa još ima interes da integriše zapadni Balkan. Preduslov je da države ispune sve kriterijume. Članstvo nije poklon, već rezultat reformskih napora, a te reforme su dobre, najpre, za Srbiju, ne za Brisel, kao što su jačanje slobode medija ili pravosudnog sistema", objasnio je on.

Vezano za njegovu ulogu savetnika u Vladi Srbije, Fratini je objasnio da je njegov zadatak da Srbiju snažnije približi evropskim kriterijumima, da reforme budu usvojene i primenjene, da Srbija tesno sarađuje sa državama Unije, kao i da Srbija da svoj doprinos stabilizaciji zapadnog Balkana."U svemu tome će Srbija biti uspešna, jer sam osetio da u Beogradu postoji za to jaka želja. To se videlo i iz istorijskog sporazuma Kosova i Srbije, za koji se šest meseci ranije ne bi pomislilo da je moguć", naglasio je on.

Upitan da li je lakše reformisati Srbiju ili Italiju, Fratini je odgovorio "lakše je Srbiju reformisati". U Italiji se, prema njegovim rečima, već dugo vode diskusije o reformama, ali nažalost postoje jaki partijski interesi, koji su u suprotnosti sa interesima zemlje za reformama.

On je kazao da je podržavalac napora premijera Enrika Lete, dodajući da po prvi put sada postoji sveobuhvatni reformski papir u čijoj izradi je učestvovao."Taj plan sada treba primeniti", poručio je nekadašnji italijanski ministar izrazivši uverenje da će aktuelna vlada svakako ostati na vlasti do 2015.Ko god provocirao prevremene izbore pre predsedavanja Italije EU u drugoj polovini iduće godine bi za to platio visoku cenu na biralištima, uveren je Fratini dodajući da bi to bilo i potpuno neodgovorno, jer je Italiji pre svega potrebna stabilnost.

Vezano za aferu oko špijuniranja američke obaveštajne službe NSA, on je kazao da ima puno poverenje u SAD, ali je okarakterisao ilegalnim prisluškivanje nemačke kancelarke Angele Merkel.Fratini je postavio pitanje što je baš sada razotkrivena ova afera, dodajući da se pita što je do toga došlo baš u vreme u kome postoji teroristička pretnja, kada se zna da se mnogi borci iz Evrope nalaze u zemljama poput Libije, Avganistana ili Sirije, koji žele ponovo da se vrate.

Potrebna nam je posebno sada veća saradnja u oblasti obaveštajnih službi i borbe protiv terorizma, istakao je on.Kada je reč o evropskoj obaveštajnoj slzužbi, Fratini je rekao da teško može zamisliti da će do njenog uspostavljanja doći."Kao bivši odgovorni za unutrašnju bezbednost znam da svaka od mnogih obaveštajnih službi u zemljama članicama štiti svoje dvorište. Ostanimo realni. Nije za očekivati da se tajne informacije objedine. Bolje bi bilo da se ulože napori u koordinaciji tih službi", poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track