SIMBOLIKA PREZIMENA: Đilas je razvratnik!
Foto: Marina Lopičić

Etimologija - Ovo niste znali o političarima

SIMBOLIKA PREZIMENA: Đilas je razvratnik!

Politika -
Đilas na turskom znači „razvratnik“ ili „raspusnik“, Đinđić je „biser“, a Krkobabići nisu ubijali babe, nego su potomci Babića koji su živeli pored Krke

BEOGRAD - Svaka sličnost je (ne)namerna.Prezime lidera DS i bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa znači ni manje ni više nego raspusnik i razvratnik (đilas, turcizam - trkač, skakač, razvratnik, raspusnik; đilasati - skakati uvis).Nastanak od imena- Prezimena su rodonačelniku familije nadevana od imena ili nadimaka koji znače naglašenu mentalnu osobinu (Klipan, Mudrinić), fizički nedostatak (Surla, Grbić), socijalni status (Čiplić - kmet, Spaić - spahija), zanimanje (Kovač), etničku pripadnost (Bugarin), zvanje (Kaplar)... Rđava prezimena nastajala su zbog zlog glasa i(li) loših osobina - lopov, čovek bez časti, poštenja, junaštva ili dobrote, umnosti, blagosti... - kaže za Kurir lingvista i autor knjige „Prezimena su čuvari našeg jezika“ Zagorka Vavić Gros.U ovom rečniku se tako navodi da je prezime Dačić izvedeno od imena Danilo, koje na hebrejskom znači - bog mi je sudija, božji sudac. Tadić je takođe izvedeno, a prezime je nastalo od imena Tadija, koje poreklo ima u starohebrejskom „tadde“ - pohvala, a znači onaj koji je hvaljen, velikodušan.Prezime svih Draškovića poreklo vodi od jednog od četiri stara imena: Dragivoj, Dragoljub, Dragomir, Dragoslav. Nikolić potiče od grčkog Nikolaos - narod pobeđuje, tačnije niko - pobeđujem, laos - narod. Šešeljevo prezime spada u grupu hercegovačkih koja se završavaju na „lj“, a izvedeno je od šeše - boginje, ospice, to jest boginjavog lica, ospičav.Đinđić znači biserTumačenje prezimena Dinkić malo je komplikovanije, a vodi od latinskog Konstans, što znači stalan, postojan. Cvetković je nastalo od domaćeg narodnog imena Cvetko, koje se izvodi od „cvet“, sa značenjem - da bude lep i svež kao cvet. Prezime Đinđić izvedeno je od ženskog imena Đinđa, a ono je nastalo od mađarskog „đenđ“, što znači biser, perla.Verovali ili ne, Krkobabići nisu ubijali babe, već su prezime dobili tako što vode poreklo od Babića koji su se naselili u blizini reke Krke u Hrvatskoj. Prezime familije Ljajić verovatno vuče poreklo od Lazar, što znači „pomaže bog“. S druge strane, značenje prezimena poslanika SNS Dragana Šormaza znači „svež“. Inače, značenje prezimena Šormaz je „onaj koji ne uvene, koji je uvek jedar, mlad, puca od snage“. To odgovara našem Neven, „onaj koji ne vene“. Aleksandar Vulin može da se pohvali da njegovo prezime vodi poreklo od reči „vuk“, baš kao i Aleksandar Vučić.

Ipak voli babe... Krkobabić
Ipak voli babe... Krkobabić

Narodni pobednik... Nikolić
Narodni pobednik... Nikolić

Božji sudija... Ivica Dačić
Božji sudija... Ivica Dačić

Hrvatski slučajSANADER DERE SRNE, A KERUM BANČIKada govorimo o značenju prezimena hrvatskih političara, interesantno je da bivši hrvatski premijer Ivo Sanader ima prezime koje znači „onaj koji je gulio kožu sa srna“. S druge strane, poreklo prezimena gradonačelnika Splita Željka Keruma i te kako je zanimljivo. Prva asocijacija na prezime Kerum je glagol „keriti se“ (lokalizam) sa značenjem bančiti, lumpovati, bekrijati, terevenčiti, ali sve to činiti na poseban način, uz puno buke, sa željom da se izazove senzacija u okruženju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track