Busek: Srbiji jeste mesto u EU

Očekujem

Busek: Srbiji jeste mesto u EU

Politika -
Kada je reč o Vladi Srbije, on je istakao da ima duboko poštovanje prema onome što je vlada do sada učinila

BEČ - Predsednik Senata privrede Austrije, bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek očekuje da će pregovori EU sa Srbijom početi početkom iduće godine i ističe da je Srbiji mesto u Uniji.

On je ukazao da, međutim, pregovori nisu sve i nisu dovoljni. „Vlada, parlament i društvo moraju sprovesti niz promena, ne samo kako bi bili spremni za EU, već u cilju razvijanja budućnosti“, rekao je Busek.

Istovremeno je ocenio da bi Srbija sigurno bila pozitivan deo EU zbog strateškog položaja i zbog kapaciteta. „U Dunavskoj strategiji vidim da su doprinosi Srbije odlični“, objasnio je Busek, koji savetuje evropskog komesara Johanesa Hana u vezi Dunavske strategije.

Kada je reč o aktuelnoj vladi Srbije on je istakao da „ima duboko poštovanje prema onome što je vlada do sada učinila“.„Mislim da će uskoro biti novih izbora i nadam se da će oni doprineti daljem učvršćivanju političke stabilnosti“, kazao je Busek.

Upitan za oblasti daljeg produbljivanja saradnje Austrije i Srbije on je rekao da postoji veliki spektar mogućnosti u oblasti privrede, posebno poljoprivrede, turizma i infrastrukture.“Regionalni razvoj treba sagledati. Vojvodina je snažnije razvijena, ali postoje regioni u kojima vlada veća potreba za investicijama. Odlazak građana iz Srbije ne može biti budućnost Srbije. Moramo učiniti sve da ljudi ostanu u zemlji i da mogu da žive u njoj”, zaključio je Busek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track