EU: Naučnici potvrdili bezbednost aspartama
Foto: PR Text, Plaćeni Oglas

Plaćeni oglas

EU: Naučnici potvrdili bezbednost aspartama

Društvo -

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) ponovo je potvrdila bezbednost aspartama. Naučnici EFSA-e su, u okviru jedne od najsveobuhvatnijih procena rizika aspartama koja je ikada sprovedena, zaključili da aspartam ne predstavlja nikakav bezbednosni rizik po potrošače. Posle detaljne analize, potvrđeno je da aktuelni prihvatljivi dnevni unos aspartama (40mg/kg telesne mase/dan) ne narušava zdravlje.

FSA dalje ističe: „Ovo mišljenje jasno navodi da su produkti hemijskog razlaganja aspartama (fenilalanin, metanol i asparaginska kiselina) takođe prirodno prisutni u drugim prehrambenim proizvodima (na primer, metanol se nalazi u voću i povrću).”

Profesor Endru Renvik sa Univerziteta u Sauthemptonu, koji ima dugogodišnje iskustvo u naučnom procenjivanju niskokalorijskih zaslađivača, rekao je: „Prehrambena industrija je strogo regulisani sektor. Ljudi treba da budu sigurni u to da su ispitani podaci aktuelni i ažurirani i da je mišljenje EFSA-e zasnovano na svim postojećim naučnim činjenicama. Aspartam je jednostavno jedinjenje koje čine dve amino-kiseline i grupa metila, od kojih se svi prirodno javljaju u ishrani i konzumiraju se u većim količinama putem drugih uobičajenih prehrambenih izvora.“

Ovo je četvrti put u poslednjih sedam godina da je EFSA izrazila sigurnost u bezbednost aspartama. Pored toga, nacionalna i međunarodna tela za bezbednost hrane, uključujući Američku upravu za hranu i lekove (FDA), Zajedničku stručnu komisiju za prehrambene aditive (JECFA) Svetske zdravstvene organizacije, kao i regulatorne agencije u preko 100 zemalja, sproveli su opširno naučno istraživanje i sačinili regulatorne ocene za aspartam i zaključili su da je njegova upotreba bezbedna.

Aspartam je jedan od najtemeljnije proučenih prehrambenih sastojaka sa preko 200 studija koje potvrđuju njegovu bezbednost i koristi se kao niskokalorijski zaslađivač više od četvrtine veka. Pored toga što doprinose kontroli težine, proizvodi sa aspartamom imaju korisnu ulogu u kontroli dijabetesa tako što omogućavaju obolelima da uživaju u slatkom ukusu bez negativnih posledica na nivo šećera u krvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track