Ešton: Srbija ispunila sve uslove za pregovore
Foto: Fonet

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost

Ešton: Srbija ispunila sve uslove za pregovore

Politika -
Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog sporazuma", piše u govoru koji je Ešton pripremila za sutrašnji sastanak Saveta za opšte poslove u Brselu

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izvestiće sutra šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore o pridruživanju i pozvala ih da počnu pregovore, saznaje Tanjug iz eksluzivnog uvida u tekst izveštaja.

"Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma", piše u govoru koji je Ešton pripremila za sutrašnji sastanak Saveta za opšte poslove u Brselu.

"Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014", poručuje Ešton.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Ešton do detalja opisuje sve što je dosada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja Integrisanih prelaza na administrativnoj liniji (IBM).

Kada je reč o pravosuđu, u vezi sa kojim predsednik vlade Srbije prošlog petka nije uspeo da se dogovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Ešton kaže da je "ima još posla oko suda u području Mitrovice i ustanoviti tačan broj pravosudnih kadrova u tom sudu".

"Na Kosovu će postojati jedan Vrhovni i Apelacioni sud, a u Mitrovici jedan Osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena", piše u dokumentu.

"Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan Osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice", kaže visoka predstavnica.

"Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne", poručiće sutra Ešton ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vreme da se ceo aprilski sporazum "svari".Nastaviću da sa obema stranama radim na daljem razvoju ovog procesa, kaže se na kraju pripremljenog govora.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU preciziraće sutra datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija i usvojiti okvir za pregovore opridruživanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track