Ugljanin: Bošnjacima u Srbiji dati sve ono što dobiju i Srbi na Kosovu!

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije

Ugljanin: Bošnjacima u Srbiji dati sve ono što dobiju i Srbi na Kosovu!

Politika -
Ministar bez portfelja rekao je da nije zadovoljan položajem bošnjačke zajednice u Srbiji i da to mora hitno da se menja

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin rekao je da nije zadovoljan položajem bošnjačke zajednice u Srbiji i tvrdi da je odnos državnih organa prema bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji loš i da to mora hitno da se menja.

"Tome u prilog ide jedna stvar, a to je da smo mi u koalicionom sporazumu kad smo formirali ovu vladu pre godinu i po definisali jasno i nedvosmisleno korake koje kao buduća vlada treba da povučemo, a da bi olakšali poziciju bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. Međutim, moji partneri iz njima poznatih razloga to jednostavno odbijaju, izbegavaju da realizuju sve ono što su svojeručno potpisali i što je potvrđeno na najvišim organima njihovih stranaka. To potvrđuju moje reči", kazao je Ugljanin.

Svi oni koji, kako je rekao Ugljanin, iz bilo kojih razloga ne poštuju ili ugrožavaju bošnjačku nacionalnu zajednicu u Srbiji, stavljaju prepreke Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Kaže da se nudi da sa svojim timom ukloni sve te prepreke.

''Mi imamo maksimalno zalaganje državnog rukovodstva da se srpskoj zajednici na Kosovu osigura sve ono što smatramo da treba i pripada jednoj zajednici. Istovremeno, sve to se ovde uskraćuje bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji. E, upravo to je loše i to para uši i oči. To ne liči na državno rukovodstvo. Državno rukovodstvo mora da gleda sve manjine kao svoju decu. Ja sam sa kolegama iz vlade počeo da insistiram da rešimo te stvari'', ocenio je Ugljanin.

Ugljanin je priznao da je sredinom godine razmišljao da napusti Vladu Srbije zbog lošeg položaja Bošnjaka, ali na kraju se nametnulo pitanje koliko će takav potez imati efekta.

''Sutra bi nam predstavnici evropskih institucija i građani rekli: 'Polako, ko vas je tjerao da napuštate vladu, što se niste borili?'. Je li lakše da u Vladi Srbije predlažemo i kritikujemo loše poteze ili je lakše da se to iz Novog Pazara radi? Teže je ovako kako mi radimo, ali je legitimno i treba da se deluje kroz institucije sistema i da se se pokuša da se te stvari menjajui. Kako da stvari rešavate vaninstitucionalno?! Naš je koncept da institucionalno rešavamo probleme. Bošnjaci kroz institucije jedino mogu da reše svoja pitanja. Napuštanje institucija umanjuje mogućnost da se problemi rešavaju. Odlažu se pitanja za buduća vremena'', smatra Ugljanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track