BRISEL: Beograd o kulturi i crkvama, EU o poglavlju 35

Pregovri sa Prištinom

BRISEL: Beograd o kulturi i crkvama, EU o poglavlju 35

Politika -
U Ustavu Srbije Kosovo se tretira kao deo države. Stoga, poglavlje 35, koje se odnosi na dobrosusedske odnose, uticaće na ceo pregovarački proces od samog početka, ukazuje Dajmelova

BEOGRAD - Beograd će u narednoj fazi briselskih pregovora sa Prištinom pokušati da pokrene teme koje se odnose na imovinu, kao i na kulturno i crkveno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Komentarišući pripreme za skrining za poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, izvori Vlade su naveli da će se u u okviru navedenog poglavlja pratiti proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a prvi skrining biće održan 22. januara, dan nakon formalnog početka pregovora o članstvu Srbije u EU.

U sedištu Unije trebalo bi da se razgovara i o pravilima za parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za jugoistočnu Evropu i ekspert za zapadni Balkan, komentariše da će najvažniji zadatak Srbije u pregovorima sa EU biti sprovođenje reformi i usaglašavanje zakonskih propisa, a na tom putu poglavlje 35 biće naročito teško.

"Poznato je da se u zakonima i Ustavu Srbije Kosovo tretira kao deo države. Stoga, poglavlje 35, koje se odnosi na dobrosusedske odnose, uticaće na ceo pregovarački proces od samog početka", ukazuje Dajmelova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track