KRIZA: Đilas povećava članarinu u DS
Foto: KURIR

Doteralo do duvara

KRIZA: Đilas povećava članarinu u DS

Politika -
U drugim strankama za sada ne razmišljaju o njihovom povećanju, dok one kod kojih nije bila obaveza članstva ne razmišljaju o njihovom uvođenju

BEOGRAD - Demokratska stranka Dragana Đilasa namerava da poveća članarinu tako da bi đaci, nezaposleni, penzioneri i studenti ubuduće plaćali 500, a zaposleni 1.000 dinara.

Sadašnji iznosi su 100 dinara za nezaposlene, odnosno 300 dinara za zaposlene demokrate, a o povećanju bi trebalo da se izjasne članovi Glavnog odbora DS na sednici koja će biti održana 18. januara.

Predsednik Izvršnog odbora DS Dušan Elezović, koji je potpisan ispod predloga odluke o povećanju članarine, kaže da je to samo jedna od opcija, dok postoji predlog i da se članarine ne menjaju.

- Ništa još nije definitivno - kaže Elezović, a na pitanje zbog čega predlažu povećanje članarine, odgovara da su se stvari promenile od kada je pre godinu doneta prethodna odluka o njenom iznosu. U drugim strankama za sada ne razmišljaju o njihovom povećanju, dok one kod kojih nije bila obaveza članstva ne razmišljaju o njihovom uvođenju.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić kaže da članarina za svakog od oko 350.000 naprednjaka iznosi po 100 dinara na godišnjem nivou. U DSS, prema Pavilniku o članarini, njen mesečni iznos zavisi od pozicije u stranačkoj hijerarhiji - običan član plaća 50, predsednik opštinskog odbora 500, gradskog odbora 1.000, potpredsednik stranke 1.900, a lider čak 2.000 dinara.

Platni razredi“ postoje i u SPS-u, s obzirom na to da funkcioneri izdvajaju više nego obični članovi. Najveći godišnji iznos jednak je prosečnoj mesečnoj zaradi u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track