Putin čestitao Nikoliću Novu godinu
Foto: Beta/AP

Najlepše želje ruskog predsednika

Putin čestitao Nikoliću Novu godinu

Politika -
Putin je u čestitki posebno istakao "mnogo produktivnih bilateralnih sastanaka u 2013." između predstavnika Srbije i Rusije i važnost Deklaracije o strateškom partnerstvu, koju su potpisale dve zemlje

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Novu godinu i Božić predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Putin je u čestitki posebno istakao "mnogo produktivnih bilateralnih sastanaka u 2013." između predstavnika Srbije i Rusije i važnost Deklaracije o strateškom partnerstvu, koju su potpisale dve zemlje.

Putin je čestitao Novu godinu i Božić mnogim svetskim predsednicima i šefovima vlada. U čestitki predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, Putin je posebno pomenuo njihove prijateljske i poslovne odnose, koji im dozvoljavaju da o svakom pitanju, čak i najkomplikovanijem, diskutuju otvoreno, i da rade zajedno na načinima za unapređenje partnerskih odnosa za dobrobit dva bratska naroda.

Ruski predsednik je izrazio nadu da će u predstojećoj godini dve nacije moći da ostvare nove zajedničke rezultate u ključnim oblastima od obostranog interesa.

Kraj 2013. godine u Ukrajini je obeležen masovnim protestima građana protiv odluke njihovog predsednika da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, zarad jačanja veza sa Rusijom, s kojom je Kijev potpisao nekoliko sporazuma, dobio veliki popust pri kupovini ruskog gasa, a Moskva je navela i da će kupiti ukrajinske državne obveznice u vrednosti od 15 milijardi dolara.

U čestitki predsedniku SAD Baraku Obami, Putin je istakao da su događaji iz 2013. godine jasno demonstrirali kako su, delujući u duhu partnerstva i na bazi međusobnog poštovanja, Rusija i SAD sposobne da zaista utiču na svetsku stabilnost, rešavajući neka od najtežih međunarodnih problema.

On je potvrdio svoju želju da održi konstruktivan dijalog i nastavi zajednički rad na jačanju poverenja i međusobnog razumevanja u rusko-američkim odnosima, kao i u ekonomskoj, naučnoj, tehnološkoj, kulturnoj i svakoj drugoj saradnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja