PUPOVAC: U Hrvatskoj nije bilo genocida, već etničkog čišćenja Srba!
Foto: Dado Đilas

Tužbe nemaju osnova

PUPOVAC: U Hrvatskoj nije bilo genocida, već etničkog čišćenja Srba!

Politika -
Pupovac je apelovao da "prestanu manipulacije s iskustvom zločina i genocida kojima se zagađuju međudržavni i međuetnički odnosi jer će, u protivnom, 2014. biti godina u kojoj će se spojiti svi naši ratovi 20. veka

ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac ocenio je da međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nemaju osnova jer nije bilo genocida, već etničkog čišćenja a hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ponovila je da je Hrvatska spremna da razgovara o povlačenju tužbe ako srpska strana osigura podatke o nestalima u hrvatskom domovinskom ratu.

Ni Srbija ni Hrvatska nisu imale dovoljno činjenične osnove za tu vrstu tužbi, s obzirom da su u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. počinjeni teški ratni zločini i zločini etničkog čišćenja, ali ne i zločini genocida, rekao je Pupovac na tradicionalnom prijemu SNV povodom pravoslavnog Božića.

On je apelovao da "prestanu manipulacije s iskustvom zločina i genocida kojima se zagađuju međudržavni i međuetnički odnosi jer će, u protivnom, 2014. biti godina u kojoj će se spojiti svi naši ratovi 20. veka".

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić kazala je, tim povodom, da je Hrvatska spremna da razgovara o povlačenju tužbe akosrpska strana osigura podatke o nestalima u hrvatskom domovinskom ratu.

Ona je navela da je razgovor o povlačenju tužbi bio predlog hrvatske Vlade sa početka mandata, pod uslovom da Srbija osigura podatke onestalima, njih oko 900.

"Napravljeni su pomaci po pitanju procesuiranja osumnjičenih ioptuženih za ratne zločine...Ukoliko je srpska strana spremna da osigura podatke o nestalima, mi smo spremni da razgovaramo o povlačenju tužbe", poručila je Pusić na prijemu, prenosi agencija Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja