Krstimir Pantić podneo ostavku
Foto: Zoran šaponjić

Neopozivo

Krstimir Pantić podneo ostavku

Politika -
Ne želeći da svojim delovanjem nanosim štetu Vladi Srbije i građanima Srbije ovim putem podnosim neopozivu ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, naveo je Pantić

KOSOVSKA MITROVICA - Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimr Pantić podneo je danas ostavku na tu funkciju.

"Ne želeći da svojim delovanjem nanosim štetu Vladi Srbije i građanima Srbije ovim putem podnosim neopozivu ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju", naveo je Pantić u pisanoj izjavi medijima.

Pantić je dodao da će o ostavci u ponedeljak obavestiti pisanim putem i premijera i prvog potpredsednika vlade Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića.

Pantić u saopštenju za javnost, navodi da se, nakon najnovijih dešavanja oko konstituisanja skupština opština na severu Kosova i Metohije i, kako kaže, opstrukcija koje dolaze, ne samo iz Prištine, nego i iz Brisela, obraća javnosti želeći da ukaže na činjenice koje su bitne, a koje "ni na koji način ne smeju biti sakrivene".

Pantić ističe da su izbori održani na KiM, "a koji su navodno bili statusno neutralni i u organizaciji OEBS-a, bili jedna velika prevara od strane međunarodne zajednice" i dodaje da je na izbornom materijalu nakon što je predat, nalepljen grb Kosova i natpis republika Kosovo, pa da je na taj način prekršen jedan od osnovnih principa delovanja te misije."Tim činom su direktno priznali Kosovo kao nezavisnu državu, iako Kosovo nije, niti može postati članica te iste Misije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, od predstavnika EU stižu "nepristojne ponude" koje se odnose na formiranje skupština opština na severu Kosova i Metohije, a danas je čak i "ponuđen predlog po principu uzmi ili ostavi, a koji vređa zdrav razum i naše dostojanstvo".

Kako tvrdi Pantić, prema tom predlogu, "gradonačelnici bi u prisustvu novinara položili usmeno svečanu izjavu, a onda u zatvorenom delu sednice, bez prisustva novinara, potpisali izjavu, na kojoj će biti grb Kosova, prekriven stikerom".

Prema njegovim rečima, lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović , koga je nazvao lobistom i zastupnikom albanskih interesa na severu Kosova i Metohije, nakon što je izgubio izbore za gradonačelnika u severnoj Mitrovici, postigao je dogovor sa Albancima da ne učestvuje u radu skupštine i verifikovanju odborničkih mandata.

Pantić tvrdi da Ivanović na taj način pokušava da se "izbori za mesto predsednika privremene uprave u Kosovskoj Mitrovici - mesto koje mu je obećao Slobodan Petrović, ministar lokalne samouprave takozvane vlade republike Kosova i njegov venčani kum, a zarad lične koristi i na štetu građana Kosovske Mitrovice".

"Ako međunarodna zajednica nastavi da vrši pritisak na legitimno izabrane predstavnike građana, stvoriće se novi bezbednosni vakuum i pitanje je da li će više ikada biti moguće održati izbore, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već i u ostale tri opštine na severu Kosova i Metohije", naveo je Pantić.

Na kraju saopštenja Pantić je rekao da, ne želeći da svojim delovanjem nanosi štetu vladi i građanima Srbije, podnosi ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ivanović odbacio optužbe

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović odbacio je danas optužbe novoizabranog gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimira Pantića da u dogovoru sa Albancima ne želi da učestvuje u konstituisanju Skupština opština na severu Kosova.

"Ja sam apsolutno za to da se mi konstituišemo i počnemo da radimo, što znači da je potpuna glupost da ja tražim vanredne izbore ili uvođenje privremenih mera. Ko bi pametan bio za ponovljene izbore u ovakvoj situaciji", kazao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track