Najnovije vesti

Tadić: Hteli smo i mi da hapsimo zbog Ćuruvije, ali nismo imali dokaze

Kasno se setio

Tadić: Hteli smo i mi da hapsimo zbog Ćuruvije, ali nismo imali dokaze

Politika
21:46h
Kako niko ne može da bude osuđen bez dokaza i svedoka, jer bi u tom slučaju svaki pokrenuti proces doživeo krah, a poverenje u institucije sistema bilo bi poljuljano, istraga je nastavila da traga za takvim svedokom, rekao je Boris Tadić

BEOGRAD - Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, da je sveobuhvatna istraga o tome počela 2007. godine za vreme vlade u kojoj je bila i DS, ali da nije mogla da bude završena bez svedoka i dokaza.

Sada oni koji su učestvovali u politici koja je dovela do tog ubistva i koja je sprečavala razrešenje tog zločina, optužuju vlast Demokratske stranke da je gušila istragu, ocenio je Tadić.

On je naglasio da takve vrste optuzbi predstavljaju poseban problema jer se na jedan prljav politicki način prebacuje teret koje su devedesete godine ostavile našem drustvu na vreme kada je Demokratska stranka bila na vlasti.

Dodao je da su devedesetih godina na vlasti bile stranke koje su sada u vladi te da se "sa metastazama njihove pogubne politike iz devedesetih godina borimo i danas".

"Ono što je bizarno je da se te metastaze pripisuju prošloj vladi. Način na koji se odnose prema rešavanju Slučaja ubistva Ćuruvije, je odličan primer za to", smatra Tadić.

Podsetivši da je do demokratskih promena istraga bila potpuno blokirana, Tadić je naveo da rad na njoj počeo nakon 5. oktobra, a da je sveobuhvatna istraga počela kada je DS nakon pauze od četiri godine ponovo ušla u vladu, te da su svi koji su ovih dana optuženi bili osumnjičeni i u vreme prethodne vlasti, ali bez dovoljno dokaza i svedoka.

"Kako niko ne može da bude osuđen bez dokaza i svedoka, jer bi u tom slučaju svaki pokrenuti proces doživeo krah, a poverenje u institucije sistema bilo bi poljuljano, istraga je nastavila da traga za takvim svedokom. Nažalost u to vreme mi nismo imali spremnost svedoka kao što je Milorad Ulemek da svedoci o ovom ubistvu", istakao je Tadić i dodao da je to svedočenje jedina razlika u istrazi koja je sprovođena u vreme mandata DS i sada, pa se ne radi o tome da istraga ranije nije imala političku podršku, već nije imala ovakvo svedočenje.

On je čestitao tužiocima i istražiteljima na obavljenom poslu i naglasio da je reč o ljudima koji su postavljeni u vreme mandata prethodne vlasti ali koji su nastavili da rade taj posao, što je "dobar primer kontinuiteta državnih institucija".

Tadić je dodao da ipak ni tog svedočenja verovatno ne bi bilo da u vreme prethodne vlasti nisu uspešno završene druge istrage i da rezultati tih istraga nisu verifikovani pravosnažnim sudskim presudama.

"Da ubice Zorana Đinđića, a među njima i Ulemek, nisu pravosnažno osuđeni u vreme naše vlade na višedecenijske kazne zatvora, verovatno ni danas ne bismo imali njegovo svedočenje", ocenio je Tadić.

Istina, dodao je, Ulemekovo svedočenje tek treba da bude potvrđeno na sudu, a pogotovo s obzirom na izjavu jedinog neposrednog svedoka ubistva Branke Prpe, koja se kosi sa njegovim iskazom, o tome ko su direktni počinioci ubistva.

"S obzirom na to složio bih se sa stavom Jelene Ćuruvije da ovo ne bi trebalo posmatrati kao kraj već kao početak procesa razrešenja ovog zločina. I posebno bih se složio sa njenom konstatacijom da političari koji su učestvovali u vlasti odgovornoj za ovo ubistvo ne bi trebalo da budu veličani time što, obavljajući svoju dužnost, rešavaju ovo ubistvo, već bi trebalo da preuzmu odgovornost za svoju političku prošlost koja je i dovela do ovog zločina", smatra Tadić.

On je podsetio i da je Miroslav Mišković uhapšen na osnovu istrage koja je sprovođena u vreme mandata prethodne vlade, ali da nije bilo dovoljno dokaza.

"Da li sada ima dovoljno dokaza pokazaće sudska presuda", rekao je počasni predsednik DS i dodao da poštuje rizike koji su preuzeti u obračunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, ali da "stvarnost ne govori u prilog dovoljnoj uspešnosti te borbe".

"Svi parametri pokazuju da se srpsko društvo, uprkos medijskoj slici, nalazi u mnogo lošijem stanju nego ranije. Suočavamo se sa medijskim konstruisanjem slike borbe protiv kriminala i korupcije, a realnost pokazuje svakodnevno povećanje broja kriminalnih dela i korupcije na svim nivoima", istakao je Tadić i zaključio:

"Plašim da ćemo ukoliko budemo previse gledali u medijsku sliku a premalo budemo obraćali pažnju na realnost, biti surovo i prekasno probuđeni iz medijskog sna".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track