ĐILAS LAŽOV: Rekao da je prodao firmu, a nije!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Lider DS ponovo obmanjuje narod

ĐILAS LAŽOV: Rekao da je prodao firmu, a nije!

Politika -
Četiri meseca posle objave da je firmu kupio bugarski biznismen, Đilas je i dalje upisan kao jedan od vlasnika agencije. Pre dva meseca „Dajrekt medija“ promenila pravnu formu i osnovni kapital firme. Povećanjem osnovnog kapitala Đilas pokušava da izbegne plaćanje poreza na dobit

BEOGRAD - Ispalio se.Dragan Đilas, lider DS i bivši gradonačelnik Beograda, grubo je obmanuo javnost tvrdeći da je prodao svoju firmu „Dajrekt medija“!Iako je u septembru 2013. godine Đilas, uoči smene s mesta gradonačelnika, objavio da je prodao ovu profitabilnu firmu bugarskom biznismenu Krasimiru Gergovu, istina je da je i danas, gotovo četiri meseca kasnije, on i dalje njen vlasnik!Na sajtu Agencije za privredne registre, na jučerašnji dan, kao vlasnici „Dajrekt medije“ navedeni su Jovan Stojanović i Silvana Pandurović sa po jedan odsto vlasništva, Jadranka Drinić sa tri odsto i „Multikom grupa“ sa 95 odsto vlasništva. A vlasnici „Multikom grupe“ su Dragan Đilas sa 25 odsto, Dragan Ilić sa 42 odsto vlasništva i sama „Multikom grupa“ sa 33 odsto vlasništva.Bez potvrde iz BugarskePortparolka Đilasovog partnera iz Bugarske nije mogla da potvrdi da je Gergov preuzeo „Dajrekt mediju“. Inače, ne samo da posle četiri meseca nije došlo do promene u vlasničkoj strukturi nego su stare gazde pred kraj prošle godine donele odluku o promeni pravnog okvira firme i visini osnovnog kapitala firme!- „Dajrekt medija“ je na vanrednoj sednici Skupštine akcionara 11.11. 2013. godine promenila pravnu formu privrednog društva, pa je iz akcionarskog društva prešla u društvo s ograničenom odgovornošću - navodi se na sajtu APR, kao i:- Skupština društva je na vanrednoj sednici održanoj 9. 12. 2013. godine donela odluku o povećanju osnovnog kapitala firme. Osnovni kapital je sa 611.000 dinara povećan na 78.438.286,85 dinara, odnosno za čak 77,8 miliona dinara! Osnov povećanja kapitala je povećanje pretvaranjem neraspoređene dobiti društva iz poslovanja za 2012. godinu u osnovni kapital.Takav potez, upumpavanje 77,8 miliona dinara u osnovni kapital, stručnjaci tumače kao pripremu terena za izbegavanje plaćanja poreza na kapitalnu dobit, ukoliko uopšte do prodaje i dođe!Marifetluci Kako tvrdi ekonomista Zoran Popov, da je firma u trenutku prodaje imala osnovni kapital od 611.000 dinara, a onda prodata za nekoliko miliona ili desetina miliona, Đilas bi morao da plati od razlike između knjigovodstvene i prodajne vrednosti porez na kapitalnu dobit u iznosu od 15 odsto. Kako je osnovni kapital uvećan, znatno se smanjuje i ta razlika, što znači da će platiti daleko manje porez ili ga uopšte neće ni imati!- Jasno je kao dan da hoće da izbegne plaćanje poreza. A šta drugo? Ne kažem da je tih 611.000 dinara realna vrednost, verovatno je i to marifetluk da bi manje plaćao porez, ali jasno je kao dan šta pokušava - kaže Popov.

Vlasnik Mulikoma je Đilas...
Vlasnik Mulikoma je Đilas...

...Multikom je vlasnik Dajrekt medije
...Multikom je vlasnik Dajrekt medije

Bez uticaja firma manje vrediMahmut Bušatlija, ekonomski analitičar kaže da nije siguran da neko sada uopšte želi da kupi Đilasovu marketinšku agenciju.

- Agencija se oslanjala na politički uticaj i tako pridobijala klijente. Đilas je sad ostao bez vlasti. Kad nema političkog uticaja, ta firma znatno manje vredi. Koji bi privatnik želeo da kupi firmu ako ne može imati uspeha na tržištu. Osim ako to nije nekakva zavrzlama, da firmu kupuje stranac, a da u stvari iza nje i dalje stoji Đilas - smatra Bušatlija. O Đilasovom uticaju na medije preko njegove marketinške agencije „Dajrekt medija“, ali i o njegovom vlasništvu u Presu pisala je 2011. godine i pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

- Đilas ima dve firme za medije preko kojih idu kanali za novac i kupovinu reklama i druge uticaje na medije - govorila je tada Baraćeva i upozoravala da se u Đilasove novine Pres, preko firme „Dajrekt medija“, direktno slivao državni novac. Tako je preko marketinških agencija („Dajrekt medije“ i „Multikom grupe“) izvlačen novac iz „Telekoma“ preko oglasnog prostora u Presu, koji je na kraju završavao u Đilasovom džepu!

Podsećamo

KAKO JE ĐILAS LAGAO

„Multikom grupa“ je 23. septembra 2013. godine saopštila da „Dajrekt medija“ više nije njihova članica i da je prodata medijskoj grupi bugarskog biznismena Krasimira Gergova. Međutim, nekoliko dana posle te vesti, upitan da objasni prodaju svoje marketinške agencije, Đilas je rekao da je to proces koji traje:- „Dajrekt medija“ je u postupku prodaje. To je proces koji traje i ne može da se završi preko noći. Sav novac će stići u Srbiju i ovde ću platiti porez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track