TADIĆ DRVENI ADVOKAT: Šarići su u Srbiji bili pošteni!
Foto: Marina Lopičić

Čudna izjava bivšeg predsednika

TADIĆ DRVENI ADVOKAT: Šarići su u Srbiji bili pošteni!

Politika -
Bivši šef države mrtav hladan izjavio da se narko-bos bavio kriminalom u Latinskoj Americi, a da ovde nije napravio ni saobraćajni prekršaj, što je, kako ocenjuje, najveća prepreka hapšenju

BEOGRAD - Progovorio dve godine posle silaska s vlasti.Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost, kazao je da narko-klan Darka Šarića nije kriminalno operisao u Srbiji, niti na Balkanu. On kaže da ne veruje da su ovde šarićevci napravili ni saobraćajni prekršaj, što je, kaže, najveća prepreka u hapšenju i procesuiranju narko-bosa i njegovih saradnika.- Znate li šta je problem Šarića ili onih koje još možda nismo otkrili? Taj što oni nisu kriminalno operisali u Srbiji, niti na Balkanu - kazao je Tadić u emisiji „Ćirilica“, odgovarajući na pitanja da li je država pomagala Šarićima. Upitan da li su napravili neko krivično delo u Srbiji, makar se pogrešno parkirali, Tadić je kazao da veruje da nisu.(Ne)obavešteni- Stvar je u tome što su oni svoje kriminalne radnje izvodili na latinoameričkom i evropskom kontinentu. I naša policija, kao što znate, nema uopšte operativne sposobnosti da uvidi šta se dešava u Latinskoj Americi i u Evropi, sem kroz međunarodnu razmenu. I mi smo upravo od onih koji su obavljali istrage na latinoameroičkom kontinentu i u Evropi dobili informaciju da na prostoru Balkana postoji jedna organizovana kriminalna grupa koja ovde ništa ne radi kriminalno, radi u svetu, u transportu kokaina i švercu kokaina. Mi tek tad ulazimo u operacije jer od nas to traže međunarodne bezbednosne institucije - američka DEA i britanska bezbednosna institucija. Ulazimo u početak operacije i tada se razmotava klupko - kazao je Tadić i dodao da to klupko tek treba da se razmota u sudskom procesu „jer kaže staro pravilo - niko nije kriv dok to sud ne dokaže“.Oktobra 2009. u akciji „Balkanski ratnik“, srpske BIA i američke DEA, zaplenjene su 2,2 tone kokaina nedaleko od Urugvaja, a kasnije u akcijama širom Evrope još više od tone. Tada se i Šariću izgubio svaki trag. Sudi mu se u odsustvu pred Specijalnim sudom, a maja 2012. krenulo je objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po čak pet optužnica zbog šverca više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.„Porše“ za Poresku- Zaplenili smo 360 miliona imovine tih osumnjičenih za kriminal na teritoriji Srbije. Danas su u tim kućama obdaništa, bolnice... Te automobile voze socijalne službe. Nekad deluje smešno kada „porše kajen“ vozi Poreska uprava, ali ne mogu da prodaju dok presude ne budu pravosnažne. Tad to nismo dovoljno promovisali jer smo morali da budemo tihi, da istraga dovede do kraja hobotnice. Mi ni danas ne znamo ko je šef tog ganga. Da li je to neko u Latinskoj Americi, neki Pablo Eskobar ili neko sa Balkana, neki Šarić.

Nedostatak dokazaNISMO MOGLI DA HAPSIMO BEZ DOZVOLETadić je odgovorio i zašto Šarići nisu uhapšeni dok su bili u Srbiji:- Nikad ne hapsite kriminalca ili osumnjičenog ako nemate dokaz, sem ako imate izvesnost da ćete kod njega naći dokaz. Drugo, kada radite međunarodnu operaciju, vi ste deo subordinacije koju vode međunarodne bezbednosne institucije, deo ste sistema. Ako izvršite hapšenje bez dogovora s Amerikancima, Britancima, Rusima, Nemcima i svima koji globalno tragaju za svetskom mafijom, u stvari ste doveli u pitanje akciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track