Đurić: Izbori na Kosovu neće usporiti izradu Statuta ZSO
Foto: Marina Lopičić

Poštovati Briselski sporazum

Đurić: Izbori na Kosovu neće usporiti izradu Statuta ZSO

Politika -
Te dve teme nisu povezane. Postoje preduslovi da opštine urade nacrt Statuta i siguran sam da će one u narednom periodu vrlo brzo preduzeti korake ka konstituisanju ZSO, naveo je savetnik predsednika Srbije

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da vanredni izbori za Skupštinu Kosova, koji su najavljeni za prvu polovinu ove godine, neće usporiti izradu Statuta Zajednice srpskih opština.

"Te dve teme nisu povezane. Postoje preduslovi da opštine urade nacrt Statuta i siguran sam da će one u narednom periodu vrlo brzo preduzeti korake ka konstituisanju ZSO", rekao je Đurić.

On je kazao da po Briselskom sporazumu prvi nacrt Statuta predlaže upravljački tim Zajednice srpskih opština i da su nakon izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice stvoreni uslovi za izradu tog dokumenta. Upravljački tim ZSO imenuju predstavnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

ZSO treba da povezuje opštine sa srpskom većinom na Kosovu, a o ulasku u Zajednicu odlučuju skupštine opština koje su izabrane na kosovskim lokalnim izborima. Formiranje ZSO predviđeno je Briselskim sporazumom vlada Srbije i Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track