35 BIRAČKIH MESTA U SVETU: Državljani Srbije u SAD i Britaniji glasaju dan ranije
Foto: Beta

Glasanje u 20 država

35 BIRAČKIH MESTA U SVETU: Državljani Srbije u SAD i Britaniji glasaju dan ranije

Politika -
U inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije, a za glasanje se prijavilo tek 3.500

BEOGRAD - Državljani Srbije koji žive u SAD i Velikoj Britaniji, glasaće dan ranije, odnosno 15. marta, zbog razlike u vremenskoj zoni. Državljani Srbije koji su se prijavili diplomatsko konzularnim predstavništvima da žele da iskoriste biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore, to će moći da učine na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država 16. marta.

Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Međutim, prema podacima DKP za glasanje se prijavilo oko 3.500.

Biračka mesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci. U Italiji će biti otovrena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj - Istambulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track