PAJTIĆ KAPITULIRAO: Idemo na pokrajinske izbore do kraja godine!
Foto: KURIR

Uskoro ponovo na birališta

PAJTIĆ KAPITULIRAO: Idemo na pokrajinske izbore do kraja godine!

Politika -
Usvajanjem statuta pokrajine i izmenama Ustava Srbije stekli bi se uslovi da se do kraja godine održe vanredni pokrajinski izbori, najavio pokrajinski premijer

BEOGRAD/NOVI SAD - Shvatili na vreme.

Objavljivanje preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora, po svemu sudeći, ozbiljno je zaljuljalo i vlast u Vojvodini!

To je indirektno potvrdio predsednik vojvođanske vlade i potpredsednik DS Bojan Pajtić, koji je izjavio da je pokrajinska vlast spremna da do kraja godine zakaže vanredne pokrajinske izbore ukoliko dođe do usvajanja statuta pokrajine i izmena Ustava Srbije.

Pajtić je kazao da se Vojvodina mesecima nalazi pod velikim pritiskom, koji se ogleda u, kako je rekao, nepoštovanju ustavnih i zakonskih obaveza koje republičke institucije imaju prema građanima pokrajine.

- Spremni smo da s budućom vladom razgovaramo o prevazilaženju ovih problema kroz donošenje zakona o finansiranju pokrajine koji bi bio usaglašen sa Ustavom i koji bi obezbedio višestruko više sredstava za razvoj Vojvodine - rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, do prevazilaženja ovih problema došlo bi se usvajanjem statuta pokrajine, kao i izmenama postojećeg ustava, koji, kako navodi, „ovakav kakav je ne odgovara ni evropskim ambicijama države Srbije ni potrebama građana Vojvodine“.

- Proces donošenja pomenutih zakona i izmena Ustava Srbije po svom završetku stvorio bi pretpostavke da se bez ometanja normalnog funkcionisanja svih relevantnih institucija do kraja godine održe vanredni pokrajinski izbori - zaključio je Pajtić i dodao da bi to bio dokaz odgovornosti političkih stranaka koje bi u njemu uzele učešće.

S druge strane, podsećamo, prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, DS je na ovim izborima u Vojvodini osvojio svega 5,84 odsto, što je drastično lošiji rezultat nego na prošlim izborima, kad je ta stranka uzela apsolutnu većinu u vojvođanskoj skupštini - 58 od 120 poslaničkih mandata.

Miloš Vučević

PAJTIĆEV REŽIM IZGUBIO LEGITIMITET

Funkcioner SNS Miloš Vučević kaže da su jučerašnji izbori potvrda da je režim Bojana Pajtića sasvim izgubio legitimitet i potvrda da građani Vojvodine „ne žele da slušaju nesuvisla objašnjenja DS kako nema potrebe za izborima u pokrajini“.

- Promene su neminovnost, one su potrebne zbog građana, a do njih će se doći nakon izbora za Skupštinu APV - kazao je Vučević.

On smatra da su „najbolji primeri da je DS potpuno izgubio legitimitet izborni rezultati u Inđiji i Novom Sadu“.

- U Inđiji Goran Ješić i DS ne bi prešli izborni prag, dok bi Bojan Pajtić u Novom Sadu to jedva uspeo - kaže Vučević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track