POHVALE: Evropa zadovoljna, očekuje reforme od Vučićeve vlade

Reagovanja iz inostranstva

POHVALE: Evropa zadovoljna, očekuje reforme od Vučićeve vlade

Politika -
Funkcioneri zemalja EU ocenili da su parlamentarni izbori održani u nedelju u Srbiji bili regularni, i nadaju se brzom formiranju vlade naprednjaka

Filip Misfelder, CDUREZULTAT IZBORA VAŽAN KORAKIzvestilac vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) za spoljnu politiku Filip Misfelder ocenio je da je SNS „jasnim opredeljenjem za ulazak Srbije u EU uspeo da udvostruči udeo glasova“ na jučerašnjim izborima i rezultat nazvao „značajnim korakom napred za Srbiju, pred kojom su mnogobrojni izazovi“.- Iz naše perspektive za Srbiju je pravi put da sa SNS i Aleksandrom Vučićem dalje ide ka EU. SNS je najavio da će se svom snagom posvetiti suzbijanju korupcije i nezaposlenosti. Mogući premijer Aleksandar Vučić najavio je da će upravo na to staviti naglasak da bi narednih godina ubrzao razvoj Srbije i privredu i društvo učinio delotvornijima. Poslanička grupa CDU/CSU u Bundestagu podržava Srbiju u tim naporima - naveo je Misfelder.Ketrin Ešton, visoka predstavnica EUČESTITAM NA IZBORIMA, DOLAZIM U BEOGRADVisoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton čestitala je narodu Srbije na održanim izborima i najavila skoru posetu Beogradu.- Čestitam narodu Srbije na održanim izborima. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je očigledno pokazao odlične rezultate - konstatovala je Eštonova i najavila da će uskoro posetiti Srbiju. Ona je istakla da se Vučić dosad pokazao kao važan deo dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dodala da se nada da će se taj dijalog što pre nastaviti.

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamentaŠTO PRE SASTAVITI VLADUSrbija nakon izbora treba da požuri da sastavi vladu kako se ne bi usporile evropske integracije. Nadam se da će pobednici što pre sastaviti vladu. Srbija ne sme usporiti svoj put ka EU - napisala je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon na svom Tviter nalogu.Milorad Dodik, predsednik RSKONTINUITET SARADNJE S VLASTIMA U SRBIJIČestitam SNS i Aleksandru Vučiću na izbornom rezultatu, nadam se da će Srbija dobiti snažnu vladu, koju podržava narod, a na njoj će biti da ostvari zacrtane političke ciljeve. Srbija je prošla kroz fer i demokratske izbore. Dobijen je novi potencijal i kapacitet za reforme koje je Srbija sama odabrala. Narod je potpuno verifikovao ono što je SNS predlagao - evropski put i modernizaciju Srbije - rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

Roberto Bateli, OEBS BESPREKORNI IZBORIDemokratski izbori, sa mnogo opcija ponuđenih glasačima i delotvornim procedurama, uz inkluzivan i transparentan način na koji je glasanje sprovedeno, hvale su vredni - izjavio je šef misije posmatrača OEBS Roberto Bateli. Glasači i predstavnici stranaka podjednako su iskazali visok stepen poverenja u izborni proces, zbog čega bi građani trebalo da su ponosni, ocenili su posmatrači OEBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track