Vučić novi premijer, Srbija će dobiti Vladu do Uskrsa!
Foto: Zorana Jevtić

Podela karata: SNS će bez problema formirati vlast

Vučić novi premijer, Srbija će dobiti Vladu do Uskrsa!

Politika -
Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović najavio da će do kraja nedelje Predsedništvo SNS odlučivati o eventualnom formiranju koalicione vlade

BEOGRAD - Lako do vlade!Apsolutna većina koju su naprednjaci osvojili na izborima, po svemu sudeći, znači da će Srbija vrlo brzo dobiti novu vladu i svog premijera - Aleksandra Vučića! Najverovatnije će SNS u vladu pozvati i druge političke partije, kako bi imao što veću podršku u Skupštini, što je više puta otvoreno rekao i lider SNS, ali još nije jasno kojim strankama će poziv biti upućen.Nema dilemeDa nema dileme ko će biti premijer i kome će poveriti mandat, potvrdio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.- Prvo moraju da se završe izbori, zatim da se formiraju poslaničke grupe u Skupštini, a onda ćemo razgovarati sa svim poslaničkim grupama, iako znam s kim ću govoriti o mandatu. O sastavu nove vlade treba da se razgovara sa onima koji su ušli u parlament, ali i onima koji nisu, jer su i to građani Srbije. Sve ono što Aleksandar Vučić kao budući premijer i ja treba zajedno da uradimo posledice su onoga što se taložilo godinama u Srbiji - naglasio je Nikolić, dodajući da oni koji su loše prošli treba da razmisle otkud tolika popularnost SNS, da li su i sami u tome učestvovali. Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović potvrdio je da bi do kraja nedelje trebalo da bude održana sednica Predsedništva stranke na kojoj će se odlučivati o formiranju koalicione vlade.Ogromno poverenje- Vlada bi mogla da se formira i do sredine aprila i očekujem da Predsedništvo SNS odluči da je sami formiramo. Hoćemo da razgovaramo sa svima koji žele da prihvate program za koji smo dobili ogromno poverenje naroda - ponovio je Stefanović, dodajući da se razgovor s drugim strankama ne planira zbog nedostatka kadra, već zbog želje da se pronađu najbolji ljudi koji će najbolje raditi povereni posao.Deo nove vlade mogao bi sa bude Savez vojvođanskih Mađara, a njegov lider Ištvan Pastor već je najavio da u naredna dva-tri dana očekuje poziv za razgovore.- SVM je zainteresovan da bude deo parlamentarne većine i učestvuje u vladi u operativnom smislu, na nivou državnih sekretara - naglasio je Pastor. I lider manjinske SDA Sulejman Ugljanin, čija je stranka osvojila tri poslanička mandata, rekao je da očekuje poziv za učešće u vlasti.

Toma Nikolić: O novoj vladi razgovaraćemo sa strankama koje su ušle u skupštinu, ali i onim koje nisu
Toma Nikolić: O novoj vladi razgovaraćemo sa strankama koje su ušle u skupštinu, ali i onim koje nisu

Dejan Vuk StankovićSISTEM ČISTIH RAČUNA S VLAŠĆUAnalitičar Dejan Vuk Stanković kaže da pobeda naprednjaka omogućava uspostavljanje sistema čistih računa između građana i vlasti.- Imaćemo sistem s dominantnom političkom partijom, bez složenih koalicija kao što je to bio slučaj u postpetooktobarskoj Srbiji. Sada jedino od SNS zavisi s kojim strankama i pod kojim uslovima žele da sarađuju. To će se znati brzo - naglasio je Stanković.

Aleksandar VučićRAZGOVARAĆU I S ĐILASOM I S TADIĆEMI lider SNS Aleksandar Vučić najavio je brzo formiranje vlade, kao i da je spreman da razgovara sa svima.- Nema čekanja, razgovaraću s predsednikom Nikolićem, ali i liderima SPS Ivicom Dačićem, DS i NDS Draganom Đilasom i Borisom Tadićem... Ne interesuju me formalne stvari, zanima me suština. U narednim danima biće sastavljeni plan i program vlade s kojim će se izaći pred parlament, pa bi Srbija vladu mogla imati do početka maja - naglasio je Vučić, dodajući da u njegovoj vladi sigurno vidi ministra finansija Lazara Krstića i ministra pravde Nikolu Selakovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track