POKAJNIK GRIGORIJE: Tomo, izvini, grešio sam!
Foto: Aleksandar Jovanović

Vladika došao na noge predsedniku Srbije

POKAJNIK GRIGORIJE: Tomo, izvini, grešio sam!

Politika -
Iako je Nikolića nazivao benom, episkop zahumsko-hercegovački u društvu Bodiroge juče došao u Predsedništvo
1 / 3 Foto: Aleksandar Jovanović

BEOGRAD - Sve u rok službe.Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije (Durić), odranije poznat kao deklarisani pristalica bivšeg šefa države Borisa Tadića, došao je Tomislavu Nikoliću na noge. Ali ne pešice, već u crnoj limuzini - „maseratiju“, čija cena dostiže 96.000 evra, dok najskuplje verzije idu čak i do 145.000 evra.Iako nije birao priliku da svojski izvređa predsednika Srbije, episkop Grigorije je, kako Kurir saznaje, u poslednje vreme činio sve da dođe do Nikolića i izvini se za nedolične i crkvenom licu neprimerene postupke. Gotovo presudnu ulogu u uspostavljanju veze s predsednikom Nikolićem odigrao je proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, u čijem je društvu vladika Grigorije juče stigao na Andrićev venac.

Poruka pomirenja- Bodiroga je poslao poruku da se Grigorije pokajao za iznete uvrede, te da želi da se vidi s predsednikom Nikolićem i lično da se izvini. Predsednik je, naravno, izašao u susret. Prijatno su razgovarali, svi nesporazumi su izglađeni - kaže izvor Kurira.Vladika Grigorije je posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. godine maltene svoju bliskost i lojalnost njegovom prethodniku Tadiću iskazivao uvredama na račun novog šefa države - od toga da mu je potrebna škola (baš kao što je govorila i tadašnja Tadićeva Demokratska stranka u predizbornoj kampanji) da bi govorio o nekim stvarima do toga da je kao šef države napravio katastrofalne poteze.Incident je maltene izbio prilikom posete manastiru Gračanica kod Trebinja 22. juna 2013, kada Nikolića nije dočekalo nijedno svešteno lice iako je protokol predsednika Srbije sedam dana ranije obavestio SPC o njegovom dolasku. Prema kanonu SPC, ličnost ranga predsednika države trebalo bi da dočeka najstarije lice u crkvenoj hijerarhiji, odnosno vladika eparhije na čijoj se teritoriji nalazi manastir. Međutim, u manastiru Gračanica Nikolića ne samo da nije dočekao vladika Grigorije već je u vreme koje je ranije najavljeno za posetu predsednika - zakazano venčanje.

Bivši neprijateljiTu se Grigorije nije zaustavio, već je predsednika Nikolića izvređao i 27. jula prošle godine tokom obeležavanja slave Crkve Svetog arhanđela Gavrila u Trebinju.- Nikolić je bena - rekao je vladika pred okupljenim vernicima i visokim zvaničnicima, što je sinonim koji označava budalu, glupana ili klipana.Ni vladika Grigorije, kao ni Dejan Bodiroga, čiji je, kako nezvanično saznajemo, „maserati“, juče nisu odgovarali na pozive i poruke Kurira.

Oprostio... Tomislav Nikolić
Oprostio... Tomislav Nikolić

Razmena darovaGRIGORIJE TOMI DAO KORPU,ON UZVRATIO „TOMOVAČOM“Episkop Grigorije je na Andrićev venac došao ruku punih darova za predsednika Srbije Tomislava Nikolića - poneo je pletenu korpu s domaćim proizvodima i piće. Predsednik Nikolić se, kako saznajemo, gostu revanširao svojom rakijom „tomovačom“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track