AMBASADOR VILHELM: Nemačka pomaže i tek će pomoći!

Podrška iz Evrope

AMBASADOR VILHELM: Nemačka pomaže i tek će pomoći!

Politika -
Nemačka Služba za tehničku pomoć sa mobilnim pumpama visokog kapaciteta i timom od 16 stručnjaka već tri dana je na terenu u Lazarevcu

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je u razgovoru sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem da su nemačka vlada i javnost potreseni zbog katastrofe ogromnih srazmera koja je pogodila Srbiju i obećao pomoć Nemačke.

Savezno ministarstvo inostranih poslova Nemačke je već tokom vikenda bez odlaganja za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu izdvojilo 350.000 evra za mere hitne pomoći. Tokom prošlog vikenda u Srbiju je stigao konvoj kamiona Službe za tehničku pomoć sa timom od 16 stručnjaka i mobilnim pumpama visokog kapaciteta.

Služba za tehničku pomoć je zajedno sa srpskim vlastima donela odluku da se te pumpe koriste u Lazarevcu za ispumpavanje vode iz preplavljenog dnevnog kopa uglja kako bi se opet omogućila eksploatacija i na taj način obezbedilo snabdevanje strujom.

Ambasador Vilhelm juče i danas posetio je Obrenovac i Lazarevac kako bi se na licu mesta upoznao sa situacijom i kako bi lično izrazio zahvalnost nemačkim stručnjacima Službe za tehničku pomoć za njihovo zalaganje.

Savezno Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu i nemačka ambasada u Beogradu u stalnom su kontaktu sa srpskim vlastima kako bi se realizovale neophodne mere podrške.

Nemačke kompanije u Srbiji pomažu donacijom materijala.

Farmaceutska kompanija Hemofarm donirala je medikamente (antibiotike, rastvor za infuzije, sredstva za dezinfekciju...) u iznosu od 38 miliona dinara. Osim toga, vatrogasna brigada Hemofarma u Pančevu je spremna za odlazak na zadatak.Kompanija Henkel izdvojiće 12.000 evra za isporuku materijala.

Metro Cash and Carry donira pijaću vodu i drugu robu.

Kompanija Telesign doniraće 10.000 evra i udvostručiće donacije svojih zaposlenih.

Nemačka humanitarna organizacija «Help – pomoć za samopomoć» stavila je na raspolaganje 10.000 evra za mere hitne pomoći u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Timovi za pomoć ljudima u nevolji su u stanju najveće pripravnosti i u ovom trenutku razmatraju dodatne mere pomoći.

Organizacija «Arbeiter-Samariter-Bund» će za mere hitne pomoći obezbediti 30.000 evra za stanovništvo koje je pogođeno poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.Savez nemačkih humanitarnih ogranizacija "Aktion Deutschland Hilft" otvorio je žiro račun za uplatu donacija i poziva stanovništvo da pomogne žrtvama poplave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track