Vučić: Nećemo goniti one koji su rekli da lažem za odbranu Šapca

Vlada na vreme intervenisala

Vučić: Nećemo goniti one koji su rekli da lažem za odbranu Šapca

Politika -
Nama je sve vreme voda bila na džakovima. Da nije bilo onakvih akcija u Šapcu pitanje je šta bi ostalo od tog grada”, naglasio je on odbacujući tvrdnje da je bilo stranačkog odnosa prema lokalnim vlastima u odbrani od poplava

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Vlada Skupštini podneti izveštaj o katastrofalnim poplavama u Srbiji, dodavši da je Reublika Srbija odluku o vanrednoj situaciji donela u jedinom mogućem trenutku, kada drugi u region to nisu učinili.

Obraćajući se poslanicima, nakon što je poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić postavio pitanje da li je odluka o vanrednoj situaciji doneta u pravo vreme, Vučić je kazao da je Vlada tu odluku donela za celu zemlju kada se katastrofa dešavala u Obrenovcu.

On je ukazao da Bosna i Hercegovina i Hrvatska to nisu učinile i da su rukovodstva u tim zemljama kritikovana.

Istovremeno je podvukao da je reagovano kako je bilo moguće u datom trenutku.

Vučić je objasnio da je od svih delova sistema dobio veoma obimne izveštaje, i da mu je potrebno neko vreme da ih pročita i svede u jednu veliku knjigu koja će biti dostavljena Skupštini i poslanicima.

“Nemamo problem da se o tome izjašnjavamo i čujemo svaku vrstu razumne kritike”, poručio je on.

Istovremeno je kazao da se sa problemima suočavamo, jer se nikada u zemlji nismo bavili preventivom, kao i da se najverovatnije sutra nećemo baviti preventivom od požara, iako postoji opasnost od njih, jer nemamo novca.

“Uvek reagujemo post festum, to je naša priroda”, ocenio je Vučić.

S tim u vezi on je naglasio da nisu krivi ni Boris Tadić ni Velimir Ilić, jer su smatrali da je u nekom trenutku bilo bolje potrošiti milione na druge rupe, a ne na nasipe.

“Uvek imamo problema sa budžetskim deficitom i bila je praksa, a nisam siguran da je nema ni danas, a nadam se da je manja, da se preusmeravaju sredstva”, istakao je Vučić.

Premijer se osvrnuo i na Šabac rekavši da je sprečio da budu gonjeni ljudi koji su tvrdili da laže da je potrebno postavljanje džakova.

“Nama je sve vreme voda bila na džakovima. Da nije bilo onakvih akcija u Šapcu pitanje je šta bi ostalo od tog grada”, naglasio je on odbacujući tvrdnje da je bilo stranačkog odnosa prema lokalnim vlastima u odbrani od poplava.

Govoreći o gradonačelniku Obrenovca Miroslavu Čučkoviću, rekao je da, iako je iz druge stranke, mora reći da se on borio, i da je i njegova porodica napustila taj grad kada i drugi.

“Treba li da skinemo glavu njemu samo što pripada nekoj drugoj partiji. Njegova porodica izašla je kada i drugi. Treba da budemo razumni. Nadležni organi će utvrditi odgovornost”, poručio je premijer.

Vučić je zaključio da je poplava nedvosmisleno viša sila i da se elementarne nepogode dešavaju u raznim delovima sveta i to sve češće.

Na kraju premijer je zahvalio svim građanima i poručio da Srbija može i da će mnogo toga uraditi, da ne brinu, i da će u skladu sa mogućnostima koje ima, pomoći svima na ugroženim pordučijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track