POBEDIO PAJTIĆ: DS dobila novog lidera!
Foto: Tanjug

Smena: Dragan ĐIlas izgubio predsedničke izbore u stranci

POBEDIO PAJTIĆ: DS dobila novog lidera!

Politika -
On je dobio 184 glasova više od svog protivkandidata Dragana Đilasa. Izabrani i novi potpredsednici DS - Borislav Stefanović, Nataša Vučković, Goran Ješić, Maja Videnović i Gordana Čomić
1 / 7 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Bojan Pajtić je novi predsednik Demokratske stranke!

On je u subotu veče pobedio svog protivkandidata Dragana Đilasa, sa 184 glasa više. Za Pajtića je glasalo 1462 delegata, dok je Đilasa podržalo 1278.

Novi predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je posle pobede da će svu svoju energiju, znanje i iskustvo usmeriti da partija bude jača, jer kada je DS jača i Srbija je jača.

"Ja ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo usmeriti da DS bude jača, jer kad je DS jača i Srbija je jača", kazao je Pajtić u Sava centru, posle stranačke Izborne skuštine.

On je rekao da će dati svoj maksimum da se formira vlada u senci i dodao da su se svi oni koji su nadali da će se stranka posle ovoga cepati grdno prevarili.

"Svi ste vi moji stranački prijatelji i pred svima nama je ozbiljan zadatak da oslobodimo Srbiju od vladavine Srpske napredne stranke", naveo je predsednik DS.

Na Izbornoj skupštini Demokratske stranke koja je počela danas oko 11.30 demokrate će birati novog lidera stranke između dva kandidata - dosadašnjeg predsednika Dragana Đilasa i njegovog zamenika i protivkandidata Bojana Pajtića.

Izborna skupština, koja je inače otvorena za javnost, počela je minutom ćutanja za stradale u poplavama i pozivom svim delegatima da pošalju SMS kao pomoć ugroženima na jedinstven broj 1003. Od 3.288 delegata skupštini prisustvuje 2.756.

Posle podnošenja izveštaja o radu predsednika i organa stranke očekuje se predstavljanje kandidata za stranačke funkcije i glasanje delegata tako da bi rezultati i ime novog šefa stranke trebalo da budu poznati večeras oko 19 sati kada se očekuje i svečani deo sednice na kojem će se članovima obratiti novoizabrani predsednik demokrata.

Prema planu skupštine u 14.45 trebalo bi da počne glasanje a u 19.30 i svečana sednica na kojoj će se obratiti izabrani predsednik stranke.

Na samom početku skupštine izveštaje o radu podneli su Dragan Đilas i Dragoljub Mićunović.

Predsednik Demokratske stranike Dragan Đilas izjavio je danas da postoji cena koju, ipak, ne treba platiti za ulazak u vlast i da je stranka koju vodi u poslednjih godinu dana izdržala napade i došla u poziciju da ne može da sarađuje sa aktuelnom vlašću jer ne dele istu viziju.

Đilas je ponovio da je neophodno jedinstvo unutar DS, "naročito u vremenima koja dolaze" i dodao da je uvek verovao da su oni koji su ostali u stranci spremni da rade zajedno upravo zbog, kako je naveo, opasnosti koja se nadvila nad Srbijom. "Ipak nije uvek bilo tako", rekao je Đilas i podsetio da je nekadašnji počasni predsednik DS Boris Tadić samo 35 dana pred izbore napustio stranku i time, kako je podvukao, doveo do toga da izborni rezultat bude mnogo lošiji.

Delegatima se obratio i predsednik političkog saveta DS Dragoljub Mićunović koji je rekao da su i demokrate pravile greške, ali da ipak ne postoji nijedna politička stranka osim DS koja je u stanju da ostvari program koji je postavila pre 25 godina.

Potom je usledilo obraćanje kandidata za potpredsednike - njih 10 je u trci za 5 potpredsedničkih mesta.Delegatima su se prve obratile Maja Videnović i Nataša Vučković.

23.37 - Izabrani potpredsednici DS! Novi potpredsednici su Borislav Stefanović, Nataša Vučković, Goran Ješić, Maja Videnović i Gordana Čomić.

Na izborima za potpredsednike Demokratske stranke Borislav Stefanović osvojio je 1602 glasa, Nataša Vučković 1557, Goran Ješić 1526, Maja Videnović 1494, a Gordana Čomić 1456 glasova, saopštio je Izborni štab predsedničkog kandidata Dragana Đilasa.

Među kandidatima su bili i Miloš Đajić, Branimir Kuzmanović, Slobodan Milosavljević, Dejan Nikolić i Dragan Šutanovac.

21. 53 - DS je na Tviteru potvrdila pobedu Bojana Pajtića

21.41 - Delegati koji su podržavali Đilasa traže ponovno brojanje glasova.

21.24 - U toku je brojanje glasova za izbor potpredsednika stranke

21. 07 - Kako Kurir saznaje, Pajtić je dobio poverenje 1462 delegata, dok je Đilasa podržalo 1278.

20. 43 - Bojan Pajtić je novi lider Demokratske stranke, saznaje Kurir! On je dobio 184 glasa više od svog protivkandidata Dragana Đilasa.

18.58 - Za sat vremena očekuje se svečana sednica na kojoj će se obratiti izabrani predsednik stranke.

18.53 - Završeno je glasanje za čelne funkcije u DS počelo prebrojavanje glasova i odluka Đilas ili Pajtić

16.58 - Đilas i Pajtić glaslai posle dužeg strpljivog čekanja u redu, a posle njih glasala je i Ružica Đinđić.

13.59 - Pajtić: U ovoj stranci sam rastao... Ako pobedi i Đilas, pobedio je neko moj.Ovoj partiji nije potreban vođa već koordinator. Kada smo stranku podredili Andrićevom vencu postala je zvezda padalica. Bili smo najveća nada sada smo najveće razočarenje. Red je da DS kaže građanima izvinite.

Često sam ćutao, slušao poltrone ... Grešio sam. Ako mi date poverenje, neću praviti istu grešku. Dajem vam reč.

14.30 - Počelo glasanje, a završetak se očekuje u 17.30 časova. U glasanju učestvuje 2.829 delegata.

13.40 - Nema šanse da ni Bojan ni ja posle izbora izađemo iz stranke. Važna nam je solidarnost, svi za jednog jedan za sve, kazao je Đilas delegatima. DS je pre godinu i po imala 5 miliona evra, a sada pola. Treba svako da da stranci koliko može. Đilas poručio i omladincima DS da ne mogu za funkcije da predlože starije od 30 godina jer to više nisu omladinci!

13.30 - Mićunović izašao za govornicu, u tom trenutku veliki broj delegata počeo da napušta salu Sava centra. Neki tumače da delegati time pokazuju šta misle o njegovom radu, a drugi da su oni koji su izašli samo hteli da naprave kratku pauzu pred predstavljanje i govor predsedničkih kandidata Đilasa i Pajtića.

13.27 - Šutanovac: Očekujem da koja god ekipa pobedi neće biti poraženih. DS nikad ne sme potceniti birače, građane.

13.13 - Borislav Stefanović: Mi imamo kapacitet, stručnost i snagu da menjamo Srbiju.

13.03 - Slobodan Milosavljević: Pozivam da birate stručnije, energičnije rukovodstvo.

12.59 - Branimir Kuzmanović: Ubeđen sam da je bolji kandidat Bojan Pajtić, ima ideje, znanje...

12.49 - Goran Ješić: Sledi nam konsolidacija države, pametne Srbije...

12.39 - Miloš Đajić: DS je potrebna nova snaga i 3 zadatka među kojima je prirema za pobedu na lokalnim izborima 2016. Nisam ni u jednoj ekipi kandidata za predsednika... Imajte poverenja u mene, glasajte slobodno slobodno, po savesti...

12.30 - Nataša Vučković: Cilj je da iz opozicije što pre dođemo na vlast... Verujem da smo naučili da nas je skupo koštala privatizovana kadrovska politika.To je stvorilo koroziju stranke i mi to više ne smemo dozvoliti... Moramo da izvučemo najbolje kadrove, da vratimo ugled i kredibilitet stranke... da postavimo i ojačamo tri stuba stranke: ženska mreža, omladina i članstvo. Cilj je da iz opozicije što pre dođemo na vlast...

Izbor potpredsednika stranke

Prema Statutu stranke, DS ima pet potpredsednika, od kojih dva moraju biti žene. Kandidati za potpredsednike DS su Goran Ješić, Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Nataša Vučković, Gordana Čomić, Dejan Nikolić, Miloš Đajić, Maja Videnović, Slobodan Milosavljević i Branimir Kuzmanović.

Pored predsednika i potrpedsednika, delegati će izabrati i predsednika Političkog saveta, članove stalnog sastava Glavnog odbora, članove Statutarne komisije i Nadzornog odbora, a biće usvojena i programska deklaracija stranke. Demokrate su prethodno rukovodstvo birale 25. novembra 2012. godine, kada je na lidersku poziciju u DS došao Đilas, tada zamenik predsednika, u izbornoj trci sa Branimirom Kuzmanovićem.

Usvojena Deklaracija o političkoj odgovornosti

Delegati Demokratske stranke (DS) usvojili su na izbornoj skupštini Dekalaraciju DS-a o političkoj odgovornosti u kojoj se ističe da je Srbija suočena sa dubokom krizom i da je jedino rešenje u sveobuhvatnim reformama.

"Pluralizam i konkurencija političkih, ekonomskih i medijskih subjekata moraju biti odbranjene od jedne partije i jednog čoveka, od monopola finasijskih oligarha, od jednoumlja dirigovanih medija", piše u Deklaraciji. Ističe se da je Srbija suočena sa dubokom krizom privrede, društva i države koja se može ublažiti i savladati samo osmišljenim, kompetentnim i pravednim" ekonomskim reformama.

"Vapaj za socijalnom pravdom stotine hiljada siromašnih, nezaposlenih i očajnih ljudi postaje sve glasniji i obavezuje DS, kao stranku socijaldemokratske orijentacije da se udružuje sa svim bliskim strankama i organizacijama i da se angažuje u borbi za pravedniju preraspodelu društvenog bogatstva, za uklanjanje enormnih razlika između sveta bogatih i siromašnih, između sveta rada i sveta kapitala", navodi se u tekstu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track