AUTONOMAŠI VODE NACIONALNU STRANKU: Vojvođani preuzeli DS!
Foto: Tanjug

Demokratska stranka dobila novo rukovodstvo

AUTONOMAŠI VODE NACIONALNU STRANKU: Vojvođani preuzeli DS!

Politika -
Jedno je sasvim sigurno, Demokratska stranka se seli u pokrajinu, a turbulencije koje su počele juče nastaviće se i narednih dana

Juče održana skupština Demokratske stranke samo naizgled je donela novog predsednika i potpredsednike stranke. Zapravo dogodilo se nešto mnogo interesantnije i ozbiljnije.

Naime, juče su kadrovi vojvođanskog DS preuzeli kompletnu stranačku infrastrukturu. Osim što je za predsednika stranke izabran Bojan Pajtić, koji je praktično sve vreme svoju stranačku karijeru gradio kao lider Vojvođana, dogodilo se i prvi put u istoriji DS da od pet potpredsednika troje bude iz Vojvodine: Gordana Čomić, Goran Ješić i Borko Stefanović. Postavlja se pitanje da li će im prioritet biti očuvanje vlade Bojana Pajtića u Vojvodini. Ionako su jedva prešli cenzus, a fokusiranjem na Vojvodinu, postoji mogućnost da podrška u Beogradu i centralnoj Srbiji dodatno oslabi. Pajtić je još sinoć doneo odluku da njegova zamenica u stranci bude Gordana Čomić, što samo potvrđuje tezu da će se strankom upravljati iz Novog Sada, a ne iz Beograda.Inače, Skupštinu DS obeležio je i skandal, jer je odmah posle izbora Pajtića za predsednika DS, njegov potpredsednik u Vladi Vojvodine, Goran Ješić, podneo ostavku putem društvenih mreža na funkcije u vojvođanskoj vladi. S obzirom na činjenicu da je i koalicioni partner Pajtića u pokrajini, LSV, već duže vreme nezadovoljna statusom i radom vlade, moguće je da ova Ješićeva ostavka bude inicijalna kapisla za pad vojvođanske vlade.

Takođe, biće interesantno kako će Pajtić i njegov najveći kritičar, Goran Ješić, sarađivati u stranci nakon jučerašnjeg dana. Jedno je sasvim sigurno, Demokratska stranka se seli u pokrajinu, a turbulencije koje su počele juče nastaviće se i narednih dana. Nakon Tadićeve smene i odlaska iz DS demokrate su očekivale mirnije razdoblje, ali je očigledno da su obećanja o jedinstvu stranke koja su se čula juče, pala u vodu već nakon izborne skupštine i da je Ješić pokrenuo novi proces raslojavanja unutar nekada najjače stranke u Srbiji.

Z. Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja