Dačić u Beču: Saradnja je prioritet regiona i EU
Foto: Tanjug

Prioritet spoljne politike

Dačić u Beču: Saradnja je prioritet regiona i EU

Politika -
Očigledno je da imamo zajedničke interese i ne treba čekati da nam se dese poplave da nas to spoji, poručio je šef srpske diplomatije

BEČ/BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, pozvao je danas u Beču zemlje regiona na bližu saradnju i ponovio da je prioritet spoljne politike Srbije ulazak u Evropsku uniju, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U nastavku konferencije ministara inostranih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative, Dačić je rekao da zemlje Zapadnog Balkana imaju mnogo zajednickih interesa.

"Očigledno je da imamo zajedničke interese i ne treba čekati da nam se dese poplave da nas to spoji", poručio je Dačić i pozvao sve zemlje regiona na neposredniju saradnju. Dačić je ponovio da je strateški cilj spoljne politike Srbije ulazak u Evropsku uniju što podrazumeva nastavak reformi, dijaloga s Prištinom, izgradnju regionalnog mira i stabilnosti, kao i stvaranja evropskog sistema vrednosti i reformu zakonodavstva.

"Ono što je nekada bila Jugoslavija koja je zbližavala narode i države, tu ulogu u budućnosti preuzima EU. To je možda jedan od načina za prevazilaženje međusobnih konflikata i smirivanje tenzija. Ponekad imam osećaj da ni mnogi u Evropi ne shvataju koliko smo mi sastavni deo dobrog i lošeg dešavanja u Evropi", rekao je on. Šef srpske diplomatije je istakao da je članstvo u EU način da se spreči sve loše što se u prošlosti događalo.

"Pre 100 godina smo ratovali, danas je vreme da sarađujemo", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track