Studenti sa 30.000 potpisa traže ukidanje Bolonje!
Foto: Beta Ilustracija

Studentski front

Studenti sa 30.000 potpisa traže ukidanje Bolonje!

Društvo -
Zahtev su podržali studenti sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Prištini (Kosovska Mitrovica)

BEOGRAD - Asocijacija "Studentski front" predala je Ministarstvu prosvete 30.000 potpisa studenata koji traže ukidanje Bolonjske deklaracije.

"Tražimo momentalno ukidanje Bolonjske deklaracije i njenog primenjivanja iz više razloga, a jedan od njih je što su studenti dodatno opterećeni, ima mnogo onih koji moraju da rade da bi platili školarinu, a Bolonja ih pritiska da stalno budu na predavanjima, dok obrazovanje postaje manje kvalitetno", rekao je član sekretarijata te organizacije Kosta Ristić.

Ovaj zahtev su, prema njegovim rečima, podržali studenti sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Prištini (Kosovska Mitrovica).

Kostić smatra da obrazovanje danas postaje "neka vrsta kratkog kursa", kako bi se što pre došlo do tržišta rada i tvrdi da je većina studenata protiv ove deklaracije.

Kao jedno od obrazloženja za njeno ukidanje, Kostić navodi primer zemalja poput Kine, Rusije, Belorusije, Kube gde se ona ne primenjuje, a gde je broj kvalifikovanih, navodi on, preko 50 odsto.

On je naveo da se ona ne primenjuje ni u 14 evropskih zemalja. Asocijacija smatra da se, kako kaže Kostić, ne vodi računa o kvalitetu obrazovanja i da studenti zato treba da se pokrenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track