SRPSKA LISTA: Preći ćemo cenzus i ući u kosvsku skupštinu!
Foto: Tanjug

Vanredni izbori na Kosovu

SRPSKA LISTA: Preći ćemo cenzus i ući u kosvsku skupštinu!

Politika -
Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović je rekao da se glasovi birača sa severa Kosova koji su juče izašli na prevremene parlamentarne izbore na Kosovu još uvek prebrojavaju a da nisu obrađeni ni glasovi raseljenih koji su glasali na izborima za kosovsku skupštinu

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je danas da veruje da će Srpska lista, nakon što budu prebrojani glasovi birača sa severa Kosova i interno raseljenih, imati iznad pet odsto osvojenih glasova na vanrednim izborima na Kosovu.

Jablanović je u izjavi novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da se glasovi birača sa severa Kosova koji su juče izašli na prevremene parlamentarne izbore na Kosovu još uvek prebrojavaju a da nisu obrađeni ni glasovi raseljenih koji su glasali na izborima za kosovsku skupštinu.

Jablanović je objasnio da se sa rezultatima glasanja sa severa Kosova kasni jer je u ceo proceš bio uključen OEBS i da je birački materijal nakon pakovanja prosleđen u južni deo Mitrovice na proveru.

On je ponovio da je na osnovu nezvaničnih i nepotpunih podataka na severu Kosova izašlo preko 15.000 građana na vanredne parlamentarne izbore i da su građani na taj način poslušali Srbiju i njenu Vladu.

“Za tri dana bez kampanje i ijednog zalepljenog plakata i tv promocije uspeli smo da uz pomoć Vlade Srbije alarmiramo građane da izađu na izbore i objasnimo im da ovo nisu izbori koji priznaju državu Kosovo,” rekao je on.

Jablanović je kazao da je, prema nepotpunim podacima, na severu Kosova Srpska lista dobila 9.772 glasa a druga srpska lista PDS 607 i da potpune podatke očekuju u narednih nekoliko dana.

“U izveštajima koje CIK plasira pominje se da je svega oko 23.000 Srba izašlo na izbore što nije istina zato što u taj broj nisu uračunati glasovi sa severa Kosova i glasovi raseljenih iz centralne Srbije. Prema našim informacijama, samo iz centralne Srbije imamo oko 12000 glasova Srba i sa severa uzmite preko 15000 glasova,” rekao je on.

Jablanović je naglasio da je jako bitna činjenica da nije bilo nijednog incidenta i da su Srbi konačno pokazali da problem nisu oni, da su sačuvali jedinstvo koje će i dalje jačati.“Nebitno ko će sa Srpske liste biti poslanik u Skupštini Kosova, moraće da zastupa interese srpskog naroda i Vlade Srbije na ovom prostoru,” rekao je predsednik Srpske liste.

“Ja svakako očekujem da Srpska lista pređe taj cenzus od 5 odsto samim tim što broj izašlih birača sa kojim CIK operiše nama daje za pravo da smo daleko prešli taj cenzus iznad 5 odsto. Mi računamo da će naš ostvareni rezultat na kraju iznositi između 7-9 procenata, od podele mandata za Skupštinu Kosova zavisiće koliko će tačno poslanika koja lista imati,” rekao je Jablanović.

Do kraja ćemo insistirati da se raspodela mandata obavi na osnovu zakona o opštim izborima koji obavezuje CIK a ne neki njihovi pravni timovi koje su oni formirali kako bi nas obespravili i unapred odredili broj mandata koji Srbi kao zajednica mogu imati na KiM, zaključio je Jablanović.

Srpska lista, prema CIK-u, za sada, bez rezultata četiri opštine sa severa Kosova, dobila je 2,91 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track