Nikolić: Voleo bih da Srbija vodi politiku kao Tito!

Predsednik Srbije o pritiscima

Nikolić: Voleo bih da Srbija vodi politiku kao Tito!

Politika -
Nikolić je rekao da je nezamislivo da Srbija uvede sankcije Rusiji i podsetio da Srbija mora da ima meru i ne može da se opredeljuje prema tome ko je mali a ko veliki

BEOGRAD - Srbija ne sme da se opredeljuje i voleo bih da vodi politiku kao što je nekada Josip Broz Tito, ali treba da usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU, izjavio je u ponedeljak predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je rekao da je predstojeća poseta beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka korišćena da bi njega napadali i izneli sumnja da on želi da omete da Srbija postane članica EU.

Nikolić je podsetio da je i tokom predizborne kampanje i posle kada je izabran jasno rekao da je cilj Srbije da bude članica EU.

Razgovori o poseti Lukašenka, kako je objasnio, traju od novembra prošle godine, i o tome je razgovarao i sa Briselom.

Prema njegovim rečima, vosoka predstavnica EU Ketrin Ešton je rekla da poseta ne treba da usledi u decembru pred odobrenja početka pregovora Srbije sa Unijom, i tražila da do nje ne dođe ni u februaru, pa je poseta dogovorena u martu.

Nikolić je ukazao da je Lukašenko, kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, odmah ponudio pomoć, i da je on treći predsednik jedne države koji će posetiti Srbiju posle rušilačke nevolje koja nas je zadesila.

Srbija, u vezi sankcija prema Belorusiji, kako je podvukao, ne uvodi sankcije, već treba da uskladi spoljnu politiku sa EU.

Govoreći o sankcijama, Nikolić je rekao da je doživeo sankcije i da je video da rukovodioci nisu živeli lošije, ali zato su umirala deca bez kiseonika, i da su neke susedne zemlje koristile našu nevolju pa za procenat izvozile našu robu.

Istovremeno je podvukao da će tokom posete Lukašenka biti potpisano više ekonomskih sporazuma, podsećajući da se i veliki deo beloruskih autobusa proizvodi u Kragujevcu, a da je ta zemlja izrazila i interesovanje za „Prvu Petoletku“.

„Ako neke novinare ne zanima da Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, mene to mnogo zanima, ako ih ne zanima da Iran nije priznao, mene to mnogo zanima, ako ih ne zanima da Ukrajina nije priznala mene to zanima", istakao je predsednik Srbije, s tim u vezi ukazujući da je na inauguraciju novog predsednika Ukrajine poslao svog izaslanika Ivana Mrkića.

Nikolić je kazao da je smatrao da je premali nivo da inauguraciji ukrajinskog predsednika prisustvuje ambasador, te je zbog toga uputio svog savetnika, kojem je šef ukrajinske države izrazio želju da se sretne sa srpskim kolegom.

On je poručio da će Ukrajinu posetiti ukoliko novi predsednik bude vodio miroljubivu politiku.

Nikolić je rekao da je nezamislivo da Srbija uvede sankcije Rusiji i podsetio da Srbija mora da ima meru i ne može da se opredeljuje prema tome ko je mali a ko veliki.

"Srbija ako zahteva da bude poštovana mora da poštuje svakog", naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track