Predrag Simić: Za Srbiju je dobro da ima saveznika
Foto: Dado Djilas

Šta kažu analitičari

Predrag Simić: Za Srbiju je dobro da ima saveznika

Politika -
Do kraja godine imaćemo komplikovanu situaciju zbog poplava, pitanja Ukrajine, Srbiju očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, ponovo složena situacija na Kosovu i predsedavanje Oebsom

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je danas da je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj važna, jer je za Srbiju dobro da ima saveznika zbog komplikovane situacije koja je očekuje do kraja godine.

Simić je rekao da će Srbija do kraja godine imati komplikovanu situaciju zbog poplava koje su je zadesile i pitanja Ukrajine i da Srbiju očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, ponovo složena situacija na Kosovu i predsedavanje OEBS-om.

U svemu tome Nemačka je veoma važna, ocenio je Simić.

Nemačka ima interesa da pokuša da izbegne da se Evropa nađe u nekom novom sukobu Amerike i Rusije. Ako iko u Evropi ima snage da se u Evropi odupre tim pozivima novog hladnog rata, onda je to Nemačka, smatra Simić.

Govoreći o ispunjavanju uslova Srbije za članstvo u EU, Simić je objasnio da se skriningom dobijaju podaci o stanju u određenoj oblasti, da postoje standardi i propisi EU, da se meri spremnost Srbije da to implementira i da mu se čini da će se u toj oblasti stvari odvijati svojim tokom.

"U ovom trenutku nas mnogo više brinu potresi i packe, koje stižu", rekao je Simić i dodao da je "blokiran Južni tok i to je za nas veliki udarac".

Simić smatra da je za Srbiju pitanje evropskih integracije važnije nego što je bilo do sada, jer nije bilo ukrajinske krize, ni sukoba Amerike i Rusije i da su Brisel i Berlin adrese na kojima se mogu dobiti najbolji saveti.

Profesor Fakulteta političkih nauka je dodao i da se očekuje da bi Nemačka, kao što je najavljeno, u avgustu mogla organizovati konferenciju sa balkanskim zemljama.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track