Nikolić: Prijateljstvo sa Francuzima izvojevano u junaštvu
Foto: Tanjug

Na prijemu

Nikolić: Prijateljstvo sa Francuzima izvojevano u junaštvu

Politika -
Svako prijateljstvo, pa i ovo naše, prolazi kroz iskušenja koji donosi protok vremena, slabost urezanog pamćenja ili okolnosti. Srbija ne zaboravlja prijateljstvo, samo tuguje kada je drugi odgurnu u stranu, naveo je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je prijateljstvo Srba i Francuza, izvojevano u junaštvu Prvog svetskog rata, prolazilio kroz razna iskušenja i da se ne sme dozvoliti da se jaz između dve zemlje ponovo otvori u pokušaju različitih tumačenja istorijskih činjenica iz zajedničke prošlosti.

"Prijateljstvo Francuza i Srba izvojevano je u junaštvu, zajedničkim ranama i pogibiji", rekao je Nikolić na prijemu koji je priredio francuski ambasador Fransoa-Gzavije Denio povodom 100. godišnjice početka Velikog rata.

"Svako prijateljstvo, pa i ovo naše, prolazi kroz iskušenja koji donosi protok vremena, slabost urezanog pamćenja ili okolnosti. Srbija ne zaboravlja prijateljstvo, samo tuguje kada je drugi odgurnu u stranu", kazao je Nikolić.

Ocenivši da su dve zemlje prespojile provaliju s kraja prošlog veka, on je upozorio da se ne sme dozvoliti da taj jaz ponovo bude otvoren u pokušaju drugačijeg čitanja istorijskih činjenica iz Prvog svetskog rata.

"Zato naš večerašnji susret razumem kao susret prijatelja koji su se sreli posle nekog vremena, spremni da ponosno brane sećanje na herojstvo svojih predaka, na zajedničke patnje i rane, juriše i pobede", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da bi se potomci dveju zemalja ogrešili o svoje pretke kada ne bi nasleđeno prijateljstvo unapređivali.Denio je ocenio da je savezništvo Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu bilo savezništo racija, srca i intelekta.

"Savezništvo na racionalnom nivou jer je Francuska znala za svu hrabrost i kvalitete srpskih vojnika i znala da će oni moći da izuzetno doprinesu našoj zajedničkoj borbi", rekao je on.

Savezništvo srca jer, kako je kazao, za mnoge francuske zvaničnike savezništvo sa Srbijom nije bilo samo taktički korisno, već su svim srcem želeli oslobađanje teritorija srpskog naroda, prožetog hrabrošću i slobodom. Savezništvo intelekta jer je Francuska primila hiljade mladih Srba, koji su postali intelektualna okosnica Srbije, i koje će se nastaviti trajnim preseljenjem francuske gimnazije u zgradu koju joj Srbija bude stavila na raspologanje, rekao je Denio i predložio da škola ponese ime "Gimnazija Franše d"Epere".

Ambasador Denio je predložio i da srpski i francuski prijatelji ubuduće u Beogradu proslavljaju godišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima ambasadori Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švedske i drugih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track