BRISEL: Mandat Euleksa produžen za dve godine
Foto: AP

BRISEL: Mandat Euleksa produžen za dve godine

Politika -
U saopštenju Saveta EU navedeno je da će Euleks u naredne dve godine ubrzati prenos aktivnosti na druga evropska tela i na lokalne institucije, kao i da će se usredsrediti na razvijanje kapaciteta Kosova i bezbednost

BRISEL - Savet EU produžio je mandate misiji Euleks na Kosovu do 14. juna 2016. godine, nakon razmene pisama između kosovske predsednice Atifete Jahjage i visoke evropske predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

U saopštenju Saveta EU navedeno je da će Euleks u naredne dve godine ubrzati prenos aktivnosti na druga evropska tela i na lokalne institucije, kao i da će se usredsrediti na razvijanje kapaciteta Kosova i bezbednost.

Euleks će takođe brinuti o sprovođenju dogovora koje su u dijalogu postigli Beograd i Priština o severu Kosova.Euleks bi trebalo postepeno da napušta svoje izvršne funkcije u oblasti pravosuđa, ali će nastaviti da prati razvoj vladavine prava na Kosovu.

Misija Euleks pokrenuta je 2008. godine da bi pomogla kosovskim vlastima da uspostave vladavinu prava, posebno kada je reč o policiji, sudovima i carini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track