Ministarka poljoprivrede: Sva šteta na njivama biće nadoknađena
Foto: Marina Lopičić

Presejavanje prioritet

Ministarka poljoprivrede: Sva šteta na njivama biće nadoknađena

Društvo -
Raspodela goriva uslediće već početkom sledeće nedelje i da će proizvođači dobiti potrebne količine đubriva

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je cilj vlade da se sva šteta naneta poplavama poljoprivredi nadoknadi, da je prioritet presejavanje poljoprivrednih površina i da je za to pripremljeno potrebno seme.

Ona je dodala da će raspodela goriva uslediti već početkom sledeće nedelje i da će proizvođači dobiti potrebne količine đubriva.

Od ukupnih poplavljenih površina procenjuje se da se sada može presejati oko 16.000 hektara i biće presejano 14.500 hektara semena kukuruza, a preostala površinu od oko 1.500 hektara sa semenom soje, najavila je Bogosavljević Bošković. "Očekujemo da i ova setva da dobar i uspešan rod", rekla je Bogosavljević Boškoivić.

Ona je podsetila da je šteta u poljoprivredi ogromna i da zato nije moguće odjednom sve posledice sanirati, zbog čega je planirano da se nadoknada štete obavi po fazama, odnosno etapama. Bogosavljević Bošković je podsetila na ogromne štete u ratarskoj i rasadničkoj proizvodnji, stočarstvu, voćarstvu, da su stradale košnice pčela, pčelinja društva i ribnjaci.

Ona je potvrdila da je formirano 12 regionalnih radnih grupa, koje će na terenu pratiti distribuciju semenske robe do proizvođača, da je organizovana čitava mreža punktova i da je proizvođačima za preuzimanje semena potrebna lična karta radi identifikacije.

Bogosavljević Bošković je rekla da je za sve planirane površine koje će biti zasejane, obezbeđena dovoljna količina goriva, a da će đubrivo za presejavanje biti dopremljene do proizvođača, kada bude vreme za prihranu, a to je za dvadesetak dana. Ona je najavila nadoknadu štete u stočarstvu bilo u novcu ili u nabavci, odnosno direktno u raspodeli životinja, jer je reč o gubicima svih vrsta domaćih životinja.

Prema njenim rečima, kod nekih vrsta, kao što je živina, gubici se mere u hiljadama grla, ima gubitaka u ovčarstvu, a na jednoj farmi kod Svilajnca stradalo oko 2.000 jagnjadi."To ne znači da ćemo prevazići nestašicu stočne hrane", rekla je ona i pozvala sve potencijalne donatore da, ukoliko raspolažu sa količinama hrane, koja je višak ili koje bi mogle da ustupe proizvođačima na poplavljenim područjima, da to i učine preko kancelarije koja je osnovana za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Govoreći o ugovorima za sprovođenje programa "Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji " - u Kruševcu, Vranju i Užicu, Bogosavljević Bošković, koja je i ministarka zaštite životne sredine, ocenila je da se po prvi put na organizovan način pristupa tretmanu otpadnih voda.U pitanju su vredne investicije, povoljan kredit, primena najsavremenijih tehnologija za precišćavanje otpadnih voda i mogućnost otvaranja novih radnih mesta, dodala je ona.(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track