Vesna Pešić: Najbolji policajac odlazi zbog iskaza Šarića

Upit

Vesna Pešić: Najbolji policajac odlazi zbog iskaza Šarića

Politika -
Da li postoji bilo koji izvor protiv Milovića izuzev Šarića, koji je na optuženičkoj klupi, pita Pešićeva

BEOGRAD - Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je danas da je načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović među najboljim policajcima, a da je njegovo smenjivanje planirano na osnovu iskaza optuženog za šverc 5,7 tona kokaina Darka Šarića.

"Da li postoji bilo koji izvor protiv Milovića izuzev Šarića, koji je na optuženičkoj klupi? Da li su pripremili još neki dokaz? Optuženi je optužio glavnog šefa koji je vodio istragu. Da li postoji ozbiljna država na svetu, pa i neozbiljna, koja zbog iskaza optuženog za tone kokaina pravi čistku u policiji", rekla je Vesna Pešić.

Vesna Pešić je navela da su nadležni državni organi mogli javnosti pristojno da objasne o čemu je reč i da hoće da promene neke ljude u policiji, a ne da smenjivanju prethode spinovi i afere. "Hoće da promene neke ljude u policiji. Pa, neka ih promene. Zašto nam je sve ovo bilo potrebno, ne znam. Ali, to je njihov način i stil rada. Oni se bave samo spletkama, a ne ozbiljnim državnim poslovima", rekla je Vesna Pešić. Dodala je da spin o smenjivanju vrha policije traje kao Šekspirova drama i da je uključen čak i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

"Tu se kao šifra ponavlja da je situacija ista kao u martu 2003. godine i implicira se da je premijer Aleksandar Vučić u velikoj opasnosti, što nije prvi put, a ta paralela sa Zoranom Đinđićem treba da posluži da se ponovo ukaže da Vučića ugrožava policija", rekla je Vesna Pešić. Ona je ocenila da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić "dobio tekst koji će da izgovori", kada je ranije danas zatražio smenjivanja u policiji.

"Nikolićeva izjava znači da je kriva policija u kojoj kriminal nije rešen, a oni u stvari hoće da smene Milovića i još par ljudi, koji su bili najbolji policajci. Oni im smetaju i njih hoće da smene i cela ujdurma je oko toga, nema tu ništa drugo. Sve te šekspirovske priče, drame i zapleti, to je trebalo da pravi atmosferu da se ovaj pojavi i pročita imena ljudi koji treba da odu, i gotovo", rekla je Vesna Pešić. Dodala je da se u poslednje dve godine, od kada je Vučić na vlasti, neprekidno pokreću afere.

"Ova Vlada i ovo rukovodstvo ne može ničim drugim da se bavi izuzev spletkama. Ne može da se bavi nikakvim normalnim državnim poslom, nikakve reforme Srbija nije sprovela, ni za ova tri meseca niti za prethodne tri godine. Jedino što sam izračunala da su uradili je solidarni porez, ako se smatra da je time nešto urađeno", rekla je Vesna Pešić. Dodala je da se afere neprekidno pokreću ne samo da bi se prikrio izostanak rezultata Vlade, nego i zato što vlast "jedino to i može da radi".

"To je nečiji format, a sve ovo drugo, ozbiljan posao, to njih uopšte i ne zanima. To je kao kada je Šešeljev telohranitelj premlatio advokata Nikolu Barovića, a Šešelj rekao da se Barović okliznuo na bananu", rekla je Vesna Pešić. Istakla je da je proizvod takvog delovanja "rasturanje države do kraja". "Svaka država dok postoji ograničava nečiju moć, a ako neko hoće potpunu moć, on mora potpuno da rasturi državu, i nije da prekriva, nego razara da se ništa ne bi ni radilo i da ne bude ničega", rekla je Vesna Pešić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track