Đurić: Ponašanje Prištine ne utiče na EU integracije Srbije
Foto: Nebijša Mandić

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić: Ponašanje Prištine ne utiče na EU integracije Srbije

Politika -
Sada dolazi na dnevni red ono što je za nas suštinski važno - a to je formiranje Zajednice srpskih opština i ostvarenje mnogih bitnih nadležnosti i mi ćemo u narednom periodu raditi na tome, naveo je direktor Kancelarije za KiM

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da pregovori Srbije sa Evropskom unijom neće biti uslovljeni ponašanjem Prištine i istakao da je došlo vreme za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Sada dolazi na dnevni red ono što je za nas suštinski važno - a to su članovi četiri, pet i šest Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština i ostvarenje mnogih bitnih nadležnosti i mi ćemo u narednom periodu raditi na tome", kazao je Đurić.

Govoreći o radu kosovske Agencije za privatizaciju, Đurić je rekao da ta institucija i njeno delovanje pre svega smetaju Srbima u enklavama, jer ona pokušava da otuđi glavne zgrade u centru mesta i naselja gde žive Srbi.

Kosovska Agencija za privatizaciju, upozorio je Đurić, putem likvidacije preduzeća koja navodno ne rade i upadanjem u njihove prostorije uznemiravaju interno raseljena lica, kao što je to bio slučaj u Štrpcu.

"Mi koristimo sve instrumente koje država Srbija ima na raspolaganju u vezi sa tim," naglasio je Đurić.Kada je reč o formiranju institucija u Prištini, Đurić je mišljenja će da predstavnici srpske liste i naroda iskoristiti sva politička i pravna sredstva da pokrenu i drže otvorenim pitanje raspodela mandata.

"Mislim da generalno,učešćem u tom političkom procesu, naša zajednica dobija na snazi. Sada je samo bitno da svi budemo sabrani i jedinstveni i okupljeni i da budemo "tvrd orah", jer samo takvi možemo da se izborimo da ta zajednica srpskih opština ima dovoljnu političku snagu", poručio je Đurić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track