DOKTOR PLAGIJATOR: Šapić prepisao doktorat, "zaboravio" da potpiše autora!
Foto: Kurir štampano

NOVA AFERA „DIPLOMA“: Naši stručnjaci iz Britanije tvrde

DOKTOR PLAGIJATOR: Šapić prepisao doktorat, "zaboravio" da potpiše autora!

Politika -
Doktorat funkcionera DS „najstrašniji je primer plagijata koji smo imali priliku da vidimo“, tvrde srpski naučnici iz Londona; Šapića optužili da je prepisao čitave delove knjige Dejvida Džobera i Džefrija Lankastera i naučni rad Gorana Dašića

BEOGRAD - Doktorat funkcionera DS Aleksandra Šapića najstrašniji je primer plagijata koji smo imali priliku da vidimo, tvrde četvorica naših stručnjaka iz Britanije koji su nedavno obelodanili da su disertacije ministra MUP Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Megatrenda Miće Jovanovića - sporne.U tekstu pod nazivom „Drski plagijat Aleksandra Šapića“, koji su objavili juče na sajtu Peščanik, autori kažu da su analizom utvrdili da su neki delovi ovog Šapićevog rada samo doslovni prevodi. Šapić je, inače, uradio doktorsku disertaciju na temu „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača“, a odbranio ju je 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.Drska kopija- Veliki deo Šapićeve disertacije direktan je prevod sa engleskog delova knjige Dejvida Džobera i Džefrija Lankastera „Selling and Sales Management“. Šapić nije nigde ni naveo tu knjigu kao izvor, ali to nije jedina literatura koju je preuzeo bez navođenja - kažu autori.Iz te knjige su, kako tvrde, preuzete reference, tabele, pa čak i prevedene iste kineske poslovice. Oni su ocenili i da je ceo rad „veliki plagijatorski kolaž iz raznoraznih izvora“.- Postoji velika podudarnost teksta između delova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića, koji je pomoćnik direktora i docent na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu - napominju autori.Nenameran propustNa kraju, oni su zaključili i da je doktorska disertacija Aleksandra Šapića jedan od najstrašnijih primera plagijata koje su imali prilike da vide i da je, imajući u vidu obim lopovluka, plagijat očigledno bio smišljen i nameran.Međutim, Šapić tvrdi da su autori pokušali da naprave „streljački vod“ za njegovu „moralnu likvidaciju“.- Notorne činjenice su da nikada ništa nelegalno i nemoralno nisam uradio kroz čitavu svoju životnu karijeru, bila ona sportska, školska, univerzitetska ili politička, tako ni plagirao, kako kažu, „drsko“, svoju doktorsku disertaciju. Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige „Selling and Sales Management“, a nenamerno propustio da navedem izvor, tu grešku mogu da priznam i za nju da se izvinim stručnoj i svakoj drugoj javnosti. Sve ostalo u presudi „prekog suda Peščanika“ toliko je zlonamerno, ostrašćeno i neistinito da ne želim da učestvujem u bilo kakvoj drugoj diskusiji - brani se Šapić.Moralna likvidacijaOn se takođe ironično zahvalio sajtu Peščanik.- Hvala sajtu Peščanik što je bar u svojoj analizi moje ličnosti i morala propustio da pronađe dvojnika i moje sportske karijere, jer je to jedino što nisu brutalno pokušali da izvrgnu ruglu. Valjda su procenili da će, priznajući bar da je taj deo mog života „originalno moj“, uspeti da sve drugo ukaljaju i ponište - zaključio je Šapić.

Kurir 19. 3. 2013.
Kurir 19. 3. 2013.

Demokrate se ograđuju od ŠapićaDS: DA SE ISPITA DOKTORATDemokratska stranka podržala je juče poziv grupe autora da Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja Aleksandra Šapića.- Ne pada nam na pamet da pomislimo da je u pitanju „najgluplje obrazloženje o plagijatu koje smo ikada čuli“, a kamoli da to izreknemo. Ne pada nam na pamet da rušimo sajt Peščanika. Pridružujemo se pozivu grupe autora da Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja Šapića, uz punu nepristrasnost i nezavisnost tog postupka, tako što će u odlučivanje o validnosti njegovog doktorata uključiti i profesore koji nisu zaposleni na Unionu - poručuje DS.DS najavljuje da će svi naredni postupci kako Aleksandra Šapića, tako i DS zavisiti od ishoda tog preispitivanja i da će biti preduzeti bez „oklevanja, patetike i spinovanja“.Pokret Dosta je bilo zatražio je Šapićevu smenu s mesta predsednika opštine Novi Beograd zbog plagirannja doktorata.

Autori analizeŠAPIĆU, OSTAVKA!Šapićev rad analizirali su isti stručnjaci koii su ispitivali autentičnost rada Nebojše Stefanovića i Miće Jovanovića. Oni su kazali i da su čekali tri meseca da im bude dostavljen Šapićev rad, a da su ga tražili u isto vreme kad i Stefanoviću disertaciju i zatražili od Šapića da podnese ostavku na funkciju.

Univerzitet UnionO ŠAPIĆU 10. JULASenat Univerziteta Union razmatraće na sednici 10. jula navode da je doktorski rad funkcionera DS Aleksandra Šapića plagijat. Senatu će biti predloženo da formira komisiju koja će ispitati osnovanost tih navoda, saopštio je rektor Uniona Zlatko Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja