ČESTO KASNI: Česi predlažu ukidanje voza Beograd- Prag!
Foto: Rojters

Kompziciju kočile česte kontrole

ČESTO KASNI: Česi predlažu ukidanje voza Beograd- Prag!

Društvo -
Češke železnice predložile su da zbog kašnjenja bude ukinuta direktna linija Beograd-Prag, a ovaj voz zamenio bi Čardaš koji bi išao samo do Budimpešte

PRAG - Železnička veza između Praga i Beča od decembra će biti pola sata brža, vratiće se direktni vozovi za Varšavu, a zbog čestih kašnjenja ukinuće se direktna veza sa Beogradom, predložile su Češke železnice.

Direktni voz Juro siti (EuroCity) Avala do Beograda bio bi ukinut, a zamenio bi ga Čardaš koji bi išao samo do Budimpešte.

"Voz Avala često kasni zbog kontrola na spoljašnjoj granici Šengengskog prostora, a ta kašnjenja su se prenosila i na teritoriju Češke. U proteklom periodu to je bila najmanje pouzdana veza u Češkoj", objasnio je portparol Čeških železnica Petr Štahlavski.

Na primer, u poslednjih mesec dana, prema podacima servera babitron.ic.cz, voz Avala je u proseku kasnio u dolasku u Češku više od 30 minuta. Prema predlogu reda vožnje vozovi će do Beča ići četiri sata i 12 minuta, u odnosu na dosadašnjih četiri sata i 45 minuta. Novina je što će se zaustavljati na bečkoj glavnoj železničkoj stanici.

Brži prelazak trase omogućio je završetak nekih građevinskih radova na putu i uvođenje novih vozova, piše sajt idnes.cz.

Na liniji dnevno vozi sedam pari vozova u jednakim dvočasavnim intervalima, rekao je Štahlavski.

Posle pauze od godinu dana biće vraćena dnevni voz iz Praga za Varšavu. On će trasu prelaziti za nepunih osam sati. Morava će biti spojena sa Baltičkim morem zahvaljujući vozu Sobieski, koji će ići do Gdanjska.

Međutim, predlog reda vožnje predviđa ukidanje voza iz Varšave za Budimpeštu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track