ŽBOGAR: Oficiri za vezu, prilika za otvorenu komunikaciju dve strane
Foto: Beta

Opipljivi rezultati

ŽBOGAR: Oficiri za vezu, prilika za otvorenu komunikaciju dve strane

Politika -
Beogradski oficir za vezu, gospodin Dejan Pavičević, radi u zgradi Kancelarije EU u Prištini, što nam omogućava bolje načine za direktnu komunikaciju. Ali mnogo je važnije ono što oba oficira za vezu rade sa svojim partnerima, naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu

PRIŠTINA - Jedan od opipljivih rezultata dijaloga između Kosova i Srbije bilo je imenovanje dva oficira za vezu, srpskog u Prištini i kosovskog u Beogradu, izjavio je specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar u intervjuu za sajt EWB, Juropien Vestern Balkans.

"To nema samo simbolični značaj, već pruža i priliku za otvorenu komunikaciju između dve strane. Beogradski oficir za vezu, gospodin Dejan Pavičević, radi u zgradi Kancelarije EU u Prištini, što nam omogućava bolje načine za direktnu komunikaciju. Ali mnogo je važnije ono što oba oficira za vezu rade sa svojim partnerima", rekao je Žbogar.

"Komunikacija između delegacija EU i sedišta u Briselu predstavlja osnovno sredstvo u našem svakodnevnom radu - i ova činjenica je još važnija zbog aktivne uloge EU kao onoga ko omogućva dijalog Kosova i Srbije", dodao je specijalni predstavnik.

Žbogar je, takođe, kazao da su rezultati nezavisnog istraživanja koje je nedavno sprovedeno pokazali da bi 79 odsto građana Kosova na referendumu glasalo za ulazak u EU.

"To znači da vizija i volja postoje. Ali njihova očekivanja su, istovremeno, postala realnija: oni sve više shvataju da je ovo proces zasnovan na zaslugama i da još predstoji mnogo posla", istakao je on.

"Ne možemo dati tačne datume, ali možemo, zajedno sa kosovskom stranom, raditi na preciznim mapama puta i smernicama koji će voditi integraciju u pravom smeru, uklanjajući jedno po jednu barikadu na putu u EU. Put je važniji od samog cilja. Jer će se Kosovo na tom putu promeniti u korist svojih građana", zaključio je Žbogar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track