Dačić: Ne očekujemo olakšice u pregovorima sa EU
Foto: Beta

Šef diplomatije u Dubrovniku

Dačić: Ne očekujemo olakšice u pregovorima sa EU

Politika -
Iz iskustva drugih država znamo koliko je teško suočavati se sa zaostacima u pregovorima o važnim oblastima kada pregovori uđu u završnu fazu. Zbog toga smatramo korisnim da se upravo najtežim poglavljima 23 i 24 posveti najveća pažnja, naveo je vicepremijer Srbije

DUBROVNIK - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija smatra korisnim da se u ranoj fazi pregovora o članstvu sa EU otvore najteža poglavlja i da ne očekuje "olaksiče" u tom procesu.

"Iz iskustva drugih država znamo koliko je teško suočavati se sa zaostacima u pregovorima o važnim oblastima kada pregovori uđu u završnu fazu. Zbog toga smatramo korisnim da se upravo najtežim poglavljima 23 i 24 posveti najveća pažnja", rekao je Dačić na devetom "Kroacija forumu 2014" u Dubrovniku.

Dačić je, na panelu - "Evropska integracija Zapadnog Balkana: sličnosti i razlike", rekao i da EU ima sasvim novi pristup, koji na početku predviđa otvaranje upravo tih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje pravne države, a u slučaju Srbije i poglavlja 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, evropska perspektiva bila je ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

"Uspešnost ovog dijaloga pokazala je da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu za Zapadni Balkan. Na ovom primeru pokazuje se međunarodni značaj EU kao faktora koji je u stanju da rešava krize i suštinski doprinosi stabilnosti i bezbednosti", ocenio je šef srpske diplomatije.

On je istakao da je od značaja da se čitav proces EU integracija regiona razvija u pozitivnom smeru, a poslednji primer je dodeljivanje statusa kandidata Albaniji, što, kako je podsetio, Srbija pozdravlja.S tim u vezi, on je naveo i da smatra da bi svaki duži zastoj u procesu integracije poslao lošu poruku javnosti tih država i bio kontraproduktivan kada je reč o podršci javnosti EU integracijama.

"Svaka država regiona koja je težila ili teži članstvu u EU ima svojih specifičnosti, međutim, zajedničke teme su one koje obuhvataju harmonizaciju propisa i zakona, a što je, opet, omogućilo da se međusobno pomažemo i podstičemo nastavak EU integracija", naveo je Dačić.

On je ukazao na višestruke prednosti članstva u EU."Korist za sve učesnike procesa EU integracija je nemerljiva, imajući u vidu civilizacijski aspekt, izgradnju demokratije, podsticanje privrednog rasta i stvaranje sigurnog bezbednosnog okruženja", rekao je Dačić.

On je podsetio da je tokom nedavnih katastrofalnih poplava bilo vidljivo koliko su solidarnost i povezanost sa EU značajan faktor u obezbeđivanju podrške obnovi i svake vrste pomoći.

"U nastavku procesa proširenja očekujemo da svako napreduje prema učinku i prema ostvarenim reformama. Ne očekujemo olakšice u tom procesu, ali i smatramo da bi bilo kontraproduktivno insistiranje na veštačkom ujednačavanju tempa evropskih integracija država aspiranata", zaključio je Dačić.

Tema ovogodišnjeg "Kroacija foruma" je "Evropska integracija Zapadnog Balkana: stanje stvari".Na Forumu učestvuje više od 15 ministara spoljnih poslova članica EU, zemalja Zapadnog Balkana, članica Istočnog partnerstva, kao i predstavnici SAD, Rusije, Kine, Japana i Novog Zelanda, evropski komesar za proširenje Štefan File, kao i brojni ugledni analitičari i javne ličnosti."Kroacija forum" traje do sutra, a organizator je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track