Najnovije vesti

DEBAKL TESLA BANKE: Propao Pajtićev projekat
Foto: Dado Đilas

Skupa avantura vojvođanskog premijera

DEBAKL TESLA BANKE: Propao Pajtićev projekat

Politika
U kupovinu banke za pomoć Srbima u Hrvatskoj uloženo oko tri miliona evra iz fondova za razvoj, na inicijativu Bojana Pajtića

BEOGRAD - Srpskoj Tesla banci u Zagrebu, u koju je kupovinom 2011. uloženo oko tri miliona evra, na inicijativu vojvođanske vlasti na čelu s premijerom Bojanom Pajtićem, uz optimistične tvrdnje da su napravili savršen model za povratak i ostanak Srba u Hrvatskoj, preti gašenje i propast.

Banka, čiji su većinski vlasnici fondovi za razvoj Vojvodine i Srbije, od starta je u gubicima, a sve po džepu i grbači građana. Srpska vlada je 2011. u osnivački kapital uložila 1,5 miliona evra, a Fond za razvoj Vojvodine oko 1,3 miliona evra. Postavlja se pitanje koji su motivi Pajtića i družine da srpski fondovi ulože milione evra u banku u Hrvatskoj, koja nije poslovala profitabilno bukvalno ni jedan jedini dan.

Propali projekat

Inače, Tesla banka nastala je kupovinom hrvatske A banke malog preduzetništva 2011, koja je već poslovala loše jer su tad kupljeni i njeni gubici iz prethodne dve godine (2009. završila je s minusom od 650.000 evra, a 2010. s nešto više od milion evra). Međutim, i posle kupovine, novoosnovana banka nastavila je da pravi gubitke - u 2011. godini čak 1,2 miliona evra, a 2012. oko 780.000 evra i 2013. su okončali s minusom od oko 960.000 evra.

Premijer Vojvodine Bojan Pajtić za Kurir je odgovorio da je trenutno na godišnjem odmoru i da se za sve obratimo pokrajinskom sekretaru za finansije‚ Zoran Radoman, sekretar za finansije, priznaje da Tesla banka ima teškoća, zbog čega se traži kupac, što je jedini spas.

Traže kupca

- Tesla banka nije „finansijski debakl“. Prozivke na Pajtićev račun ne stoje jer su teškoće nastale usled nedovoljnog obima kapitala. Osnovana  jena inicijativu Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, uz podršku  vlada Srbije i Vojvodine - navodi Radoman i krivicu za loše poslovanje banke svaljuje na hrvatske privrednike.
- Trebalo je hrvatski privrednici ulažu sredstva u osnovni kapital banke, ali se to nije dogodilo - objašnjava Radoman.

Milenko Jovanov, dss
PAJTIĆ BACIO MILIONE

Milenko Jovanov (DSS) prozvao je pokrajinsku vladu na čelu s Pajtićem da kaže koliko su novca „bacili“ na propali projekat Tesla banke, namenjene da podstiče povratak Srba u Hrvatsku kroz kreditiranje privrednih aktivnosti malih i srednjih preduzeća.
- Činjenica je da svaka banka koje se dohvati pokrajinska vlast propadne - rekao je Jovanov.

 

ČINJENICE
Osnivači

- 4,3 miliona evra vredeo je osnivački kapital Tesla banke
- 2/3 ili po 1,5 miliona evra dali su Fond za razvoj Srbije i Fond za razvoj Vojvodine
- 530.000 evra dala je Uljara „Zvezda“ iz sistema „Agrokor“ Ivice Todorića
- 460.000 evra „Končar“ iz Zagreba
- 260.000 evra šećerana iz Županje

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...