Ljajić: Vlada postavila standard, rezultati konačno merljivi
Foto: Zorana Jevtić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija o sto dana kabineta

Ljajić: Vlada postavila standard, rezultati konačno merljivi

Politika -
On je podsetio da su u prvih 100 dana doneti važni reformski zakoni koji godinama nisu mogli da se donesu

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u subotu da je ova vlada u prvih 100 dana rada postavila standard za sve buduće vlade, jer je ispunjeno sve što je premijer Aleksandar Vučić obećao u svom ekspozeu, pa građani mogu da mere rezultate rada.

"Politika postaje merljiva kategorija, jer je u ekspozeu premijera jasno rečeno šta treba da se uradi u prvih sto dana vlade, a šta za godinu dana. Tako građani, birači, javnost mogu da prate šta je učinjeno, a to je neprocenjivo. To je standard koji se postavlja pred svaku buduću vladu", rekao je Ljajić.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade, podsetio je da su u prvih 100 dana doneti važni reformski zakoni koji godinama nisu mogli da se donesu.

"Bio sam u više vlada i znam koliko je bilo teško izmeniti odredbe zakona o radu ili nekih drugih zakonskih predloga. Sada je doneto najmanje 10 reformskih zakona, ukupno oko 30 zakona je ova vlada usvojila", ističe Ljajić i dodaje da će svaka buduća vlada imati koristi od rešenja koje je ova vlada donela u prvih 100 dana rada.

Govoreći o svom resoru, on je rekao da je doneto četiri zakonska rešenja - o zaštiti potrošača koji je usvojen, zatim izmene i dopune zakona o elektronskim komunikacijama, o poštanskim uslugama, zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, zatim prvi put je donet registar svih trgovaca u Srbiji, te strategija širokopojasnog brzog interneta.

"Najveći rezultat smo ostvarili u procesu digitalizacije, jer je pokriveno je više od 80 odsto stanovništva digitalnim signalom", rekao je Ljajić.

On je naveo da je njegovo ministarstvo predalo planove do kraja godine, pa će građani, kako kaže, opet moći da prate šta je urađeno.

Ljajić je ponovio da ne očekuje poskupljenje namirnica tokom jeseni.

"Kupovna moć je jako mala i sigurno trgovci neće dozvoliti da smanje promet u svojim trgovinama... Čini mi se da imamo rodnu godinu, a doneli smo i uredbu o ograničenju cene hleba i možemo da kažemo da neće biti cenovnog poremećaja na tržištu", rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja