Ministarka: U Srbiji do kraja godine mleko evropskog kvaliteta
Foto: Marina Lopičić

Evropski standard od 0,05 miligrama aflatoksina po litru

Ministarka: U Srbiji do kraja godine mleko evropskog kvaliteta

Društvo -
Sada je 77 odsto mleka tog kvaliteta, rekla je ministarka

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je da će do kraja godine mleko u Srbiji ispunjavati evropski standard od 0,05 miligrama aflatoksina, dok je sada 77 odsto mleka tog kvaliteta.

"Do kraja godine sve mleko u Srbiji ispunjavaće evropski standard od 0,05 miligrama aflatoksina po litru. Sada je 77 odsto mleka tog kvaliteta. Nama je izuzetno važno da i preostalih dvadesetak procenata postignu taj standard", kazala je ministarka.

Ona je istakla da će poljoprivrednici i dalje dobijati 100 evra po hektaru u skladu sa postojećim uslovima, te da bi ukidanje ove mere značilo da se Zakon o podsticajima koji je na snazi godinu i po dana ne primenjuje.

"Posebno bi bila pogođena mala poljoprivredna gazdinstva kojima ova sredstva, iako skromna, puno znače. Osim toga, smatram da česte promene u agrarnoj politici i politici subvencionisanja ne mogu imati dobre efekte", dodala je Bogosavljević-Bošković.

Kako je objasnila, Fond za zaštitu životne sredine koji je osnovan 2004. godine, a ukinut 2012. nije dobro rešenje, jer se od tada sredstva od ekoloških taksi slivaju u državni budžet.

"Zato je sada važno pronaći najbolje i održivo rešenje kojim bi se "zeleni dinar" vratio ekologiji", navela je ministarka. Upitana šta se može učiniti da se odloži prodaja poljoprivrednog zemljišta osobama iz EU, ministarka je odgovorila da tim saradnika i ona "ulažu maksimalne napore da se dobije odlaganje prodaje najmanje tri godine od dana ulaska Srbije u EU".

Prema njenim rečima, dok obavlja funkciju ministra, ona će se pođednako i bez razlike truditi da država koliko god može pomogne svima. "Garantujem da niko neće biti zapostavljen, posebno ne poljoprivrednici iz nerazvijenih krajeva.

U tom smislu, već radimo na tome da vidimo na koje oblasti bi u takvim krajevima poljoprivrednici mogli da se preorijentišu, poput organske proizvodnje hrane za koje imaju sve uslove, a koja je u svetu izuzetno tražena", zaključila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track