Joksimović: Srbija do 2020. spremna za EU

Dobri rezultati

Joksimović: Srbija do 2020. spremna za EU

Politika -
Ministarka je ocenila da je godina za nama najuspešnija po pitanju evropskih integracija i istakla da za to najveću "odgovornost" snosi vlada ali i da udela imaju i lokalne samouprave

BEOGRAD - Srbija do 2020. godine može da bude spremna za članstvo u EU, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i poručila da bi u naredne tri do četiri godine naša zemlja trebalo da usaglasi zakonodavstvo sa evropskim standardima.

Ona je na konferenciji u Beogradu o uvođenju različitih tela, kancelarija ili službenika za praćenje procesa EU integracija, rekla da će više od 60 odsto propisa primenjivati lokalne samouprave i da je zbog toga potrebno jačanje njihovih kapaciteta.

"To je vrlo težak proces, nismo na nuli imamo brojne strategije i to nam daje za pravo optimizam za postavljanje cilja da do 2018. uskladimo naše zakonodavstvo", rekla je ona.

Joksimović je rekla da se u poslednje vreme sve više uključuju predstavnici lokalnih samouprava u evropske integracije i da one moraju da budu sposobne da iskoriste sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

"Ako nismo sposobni da koristimo pretpristupne fondove EU onda je pitanje kako ćemo uspešno primeniti evropsko zakonodavstvo", naglasila je ministarka.

Ona je ocenila da je godina za nama najuspešnija po pitanju evropskih integracija i istakla da za to najveću "odgovornost" snosi Vlada ali i da udela imaju i lokalne samouprave.

Šef deleacije EU Majkl Devenport rekao je da lokalne samoprave predstavljaju ključnu komponentu u državi i, kao takve, važne su za proces pristupanja EU.

"Dobra uprava znači pružanje usluge građanima i biznisu, zasnovana na načelima transparentnosti, delotvornosti, zakonitosti", rekao je Devenport i dodao da će im takva javna uprava omogućiti da ostvare svoja prava.

On je istakao i da će finansijska perspektiva IPA 2 od 2014. do 2020. godine pomoći zemljama kandidatima u reformisanju bitnih pitanja koja se tiču lokalne samouprave, kao što su državna uprava i društveni razvoj.

On je najavio da će delegacija EU nastaviti da podržava lokalnu samoupravu i da će uskoro biti potpisan i ugovor Vlade Srbije i EU o nastavku podrške opštinama i gradovima.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički istakla je važnost reforme javne uprave koja mora da se uradi uz veliku štednju.

"Moramo da unapredimo i reformišemo javnu upravu a da uštedimo i to u kratkim i sabijenim rokovima..To neće biti jednostavno", rekla je Udovički i najavila da su u pripremi izmene zakona o lokalanim samoupravama.Rekavši da se radi na reformi javne uprave, ona je navela da je vlada veoma odlučna da otkloni to "usko grlo", istakavši da je upravo ta reforma visoko na listi prioriteta.

"Potrebno je ambiciozno i realistično planiranje kako ćemo tu reformu sprovesti", rekla je ministarka i dodala da je u toku niz priprema drugih manjih propisa i da je pored regulative zadatak vlade jačanje kapaciteta na lokalu, kako bi se bolje pripremio za fondove EU.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević poručila je predsednicima opština i gradonačelnicima da će uskoro organizovati operativni sastanak, u narednih mesec dana, kako bi se ojačali kapaciteti lokalnih samouprava, imajući u vidu da veliki deo propisa treba da sprovode upravo lokalne samouprave.

Ona je objasnila da će sa njima preći "poglavlje po poglavlje" kako bi se na vreme pripremeili."Godina 2020. je prekosutra kada je reč o obimu posla koji nas čeka", rekla je Miščević i navela da vođenje pregovora sa EU jeste obaveza državne uprave u tehničkom smislu ali da za sve ostale elemente mora da postoji partnerstvo a lokalna samoprava je prirodan partner.

Ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp govorio je o podršci Švedske EU integracijama Srbije, dok je predsednik Stalne konferencije gradova i opšina Zoran Perišić rekao da će u okviru te podrške uskoro jedan broj predsednik opština i gradonačelnika boraviti u Švedskoj kako bi se u praksi upoznali sa primenom EU zakonodavstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja