JOŠ JE MOĆAN: Dragan Ðilas se spasao istraga?!
Foto: Dragan Kadić

Za njega izgleda ne važi zakon

JOŠ JE MOĆAN: Dragan Ðilas se spasao istraga?!

Politika -
I pored brojnih sumnjivih poslova i milionskih malverzacija tokom mandata bivšeg lidera DS, nijedan postupak protiv nekadašnjeg prvog čoveka Beograda nije pokrenut

BEOGRAD - Hapšenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i privođenje prvog čoveka Ljubljane Zorana Jankovića zbog privrednog kriminala otvaraju logično pitanje - zašto nije pokrenuta nijedna istraga protiv bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa? Naime, za ime bivšeg lidera DS vezuju se brojni sumnjivi projekti, a njegovi najbliži saradnici Aleksandar Bjelić i Marko Blagojević proveli su šest meseci u istražnom zatvoru zbog malverzacija prilikom renoviranja Bulevara kralja Aleksandra. Protiv njih je kasnije podignuta optužnica zbog sumnje da su oštetili budžet za neverovatnih šest miliona evra!

Sumnjivi posloviZanimljivo je da Dragan Ðilas, iako su Bjelić i Blagojević bili pod njegovom direktnom ingerencijom, nikad nije ni saslušan, a kamoli optužen.Dok je Ðilas bio na vlasti, osim obnove Bulevara kralja Aleksandra, realizovan je niz spornih projekata koji su, prema brojnim pokazateljima, bili izvedeni na štetu gradskog budžeta. Stručnjaci su ukazivali i da je sporna izgradnja Novog mosta - procenili su je da je preplaćen za ukupno 300 miliona evra, a opozicija je svojevremeno iznosila tvrdnje da je na njega potrošeno neverovatnih 450 miliona.Nije utvrđeno ni da li su za milion evra građani prestonice oštećeni ugradnjom podzemnih kontejnera, za koje se ispostavilo da više ne rade nego što su u funkciji.

Radun: Pitanje je šta Ðilasa danas štiti od pokretanja istrage. Nije moguće da nije bio upoznat sa spornim projektima
Radun: Pitanje je šta Ðilasa danas štiti od pokretanja istrage. Nije moguće da nije bio upoznat sa spornim projektima

Imajući u vidu sve ove projekte, politički analitičar Branko Radun kaže da bi kao građanin voleo da se konačno utvrdi koliko je za njih odgovoran Ðilas.Polagali mu račune- Ðilas je kao gradonačelnik bio važna politička figura i jedna od ključnih ličnosti u DS. Tada su ga sve te okolnosti štitile. Pitanje je šta ga sada štiti od pokretanja istrage. Recimo, bio je nadređen Bjeliću i Blagojeviću i svi u Gradu su njemu kao gradonačelniku polagali račune. Nemoguće je da nije bio upoznat sa spornim projektima, a ako u krajnjem slučaju o tome ništa nije znao, to ga ne štiti od odgovornosti. Njegov je posao da bude upoznat s tim - ukazuje Radun.Teško do dokazaI advokat Toma Fila kaže da ne vidi razlog da se ne sprovede istraga protiv Ðilasa:- To je stvar policije i tužilaštva, a ne vidim razlog da se ne povede postupak protiv Ðilasa ako nadležne institucije imaju dokaze. Ipak, nije tako lako doći do dokaza. Jeste da su Blagojević i Bjelić uhapšeni, ali da bi i protiv Ðilasa bila pokrenuta istraga, njih dvojica bi morala da ga uvuku u to, a oni tvrde da su nevini. A i strašna bruka bi bila da se optuži bilo ko, a da se sve to završi oslobađajućom presudom - kaže Fila.Kurir je pokušao da ovim povodom dobije komentar od Dragana Ðilasa, ali on nije odgovarao na naše poruke.

Gde je zapeloMINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA: ČEKAMO TUŽILAŠTVOKurir je pokušao da od Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva dobije odgovor na pitanje otkud to da nije pokrenuta istraga protiv Dragana Ðilasa zbog svih spornih gradskih projekata urađenih tokom njegove šestogodišnje vladavine. U MUP su nas uputili na Tužilaštvo jer, kako su rekli, „postupaju po njihovom zahtevu“. Do zaključenja ovog broja nikakav odgovor od Višeg javnog tužilaštva nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track